Malaysisk premierminister brød alle regler i kampen om de sorte bokse

Den malaysiske premierminister løb en stor risiko, som europæiske ledere ikke ville, da myndighederne fik udleveret den sorte boks fra separatister.

Den malaysiske premierminister, Najib Razak, spillede en usædvanlig rolle i en mission for at få de sorte bokse udleveret af seperatisterne. (Foto: AZHAR RAHIM © Scanpix)

De sorte bokse fra passagerflyet MH17, der for en uge siden styrtede til jorden i det østlige Ukraine, er ankommet til Storbritannien.

Her er britiske eksperter gået i gang med at trække oplysninger ud af boksene i håb om, at optagelserne kan være med til at opklare, om flyet blev ramt af et missil.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, mener, at der stærke beviser for, at separatister skød flyet ned med et russisk missil. Det har den russiske regering imidlertid afvist og skyder i stedet skylden på Ukraine.

Men inden de sorte bokse nåede helt til Storbritannien, har de været på en rejse, hvor den malaysiske premierminister, Najib Razak, spillede en usædvanlig rolle.

Premierminister greb røret

Adskillige forsøg på at få både lig og sorte bokse fra MH17 ud af det uroprægede Østukraine trak ud henover weekenden, fordi europæiske regeringer ville undgå at legitimere oprørerne og løbe en sikkerhedsrisiko.

Men så brød premierminister Najib Razak alle regler, skriver The Wall Street Journal.

Den 61-årige premiereminister greb nemlig selv telefonen og førte en række samtaler med oprørernes leder, Alexander Borodai.

Overdraget fra separatister til myndigheder

Ifølge New York Times foregik telefonsamtalerne direkte mellem Najib Razak og Alexander Borodai hele weekenden.

Mandag nåede de til enighed, hvorefter premiereministeren vejledte en malaysisk oberst ud på en farefuld rejse forbi checkpoints med bevæbnede oprører.

Den risikofyldte mission bar frugt. Flyets sorte bokse blev natten til tirsdag overdraget til repræsentanter for myndighederne i Malaysia af prorussiske separatister.

Overdragelsen fandt sted i overværelse af den internationale presse i Donetsk i det østlige Ukraine.

De sorte bokse overdrages af seperatister til den malaysiske myndigheder i Donetsk den 22. juli 2014. (Foto: MAXIM ZMEYEV © Scanpix)

Legitimeres separatisterne?

Den malaysiske premiereministers handlekraft har udløst lettelse og ros i Malaysia, skriver New York Timeshttp://online.wsj.com/articles/malaysias-risky-talks-with-rebels-in-ukraine-paid-off-1406147380.

En succes, som luner i en regering, der har været i strid modvind efter et andet fly fra Malaysia Airlines, MH370, forsvandt i marts.

Men han kritiseres samtidig for at legitimere de prorussiske separatister, når han indvilliger i at forhandle med deres leder.

Der var 298 personer ombord på MH17, som var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur den 17. juli.

Facebook
Twitter