Mali beder Danmark om straks at trække soldater hjem: Udenrigsministeriet vil have klarhed over situationen

Ifølge regeringen i Mali har Danmark sendt soldater til det vestafrikanske land uden forudgående aftale.

Takuba Task Force-missionen, som de omkring 90 danske soldater indgår i, omfatter omkring 900 soldater under fransk ledelse.. Her ses en fransk soldat i Mali tilbage i 2019. (Foto: © BENOIT TESSIER, Ritzau Scanpix)

Malis regering har mandag bedt Danmark om straks at trække danske soldater, der bidrager til en franskledet mission i landet, hjem.

Det fremgår af en udtalelse fra regeringen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Udenrigsministeriet kan ikke bekræfte, at det er tilfældet. Man ønsker klarhed over situationen og er i kontakt med styret i Mali, der kom til magten ved et kup i 2020. Det oplyses i et skriftligt svar til DR Nyheder sent i går aftes.

- Vi er fra dansk side i kontakt med det maliske overgangsstyre. Der er på nuværende tidspunkt betydelig usikkerhed om overgangsstyrets udmelding. Det danske bidrag er en del af den fransk-ledede indsats i Mali, og vi koordinerer derfor også løbende og tæt med vores partnere, ikke mindst Frankrig. Vi arbejder på højtryk for at skabe større klarhed over situationen.

Ikke konsulteret tilstrækkeligt

I sidste uge ankom et hold af danske jægersoldater og kirurger til Mali for at tage del i missionen ved navn Takuba Task Force. Missionen er en del af Operation Barkhane, som har været til stede i blandt andet Mali siden 2014 under fransk ledelse.

Men ifølge Malis regering har Danmark ikke konsulteret tilstrækkeligt med regeringen omkring udsendelsen af de danske soldater. Danmark har angiveligt heller ikke overholdt de nødvendige protokoller, lyder det.

I en erklæring meddeler regeringen i det vestafrikanske land, at "denne indsættelse blev foretaget uden samtykke".

- Malis regering noterer sig med forbløffelse indsættelsen på sit territorium af et hold af danske specialstyrker i Takuba-styrken.

Takuba Task Force-missionen, som de omkring 90 danske soldater indgår i, omfatter omkring 900 soldater under fransk ledelse. Det skriver Ritzau.

Missionen blev lanceret i marts 2020 og omfatter soldater fra en lang række europæiske lande. Deriblandt Sverige og Norge.

Lejesoldater kan udløse sanktioner

På trods af den militære indsats er Mali stadig hårdt plaget af angreb fra ekstremistiske grupper. Regeringen er samtidig kommet på kant med EU, blandt andet fordi styret har udskudt et ventet valg i næste måned i op til fem år.

Ifølge flere kilder har styret også hyret lejesoldater fra den kontroversielle russiske Wagner-gruppe til at træne landets soldater.

På et møde for EU-landenes udenrigsministre mandag i Bruxelles var der enighed om at tage sanktioner i brug, hvis ikke styret i Mali skifter kurs.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod til Ritzau:

- Der er enighed i EU-kredsen om at arbejde videre med sanktioner, der rammer personer, som forhaler overgangen til demokrati. Eller som truer Malis fred, sikkerhed og stabilitet, siger Jeppe Kofod.