Malmø-skytten er fundet skyldig i to drab

Psykiatere skal afgøre, om den 40-årige Peter Mangs skal i fængsel, eller om han skal dømmes til psykiatrisk behandling

Peter Mangs blev kendt under navnet Malmøskytten. (Foto: © Scanpix, Scanpix)

Byretten i Malmø har netop fundet den 40-årige Peter Mangs skyldig i to drab og fire drabsforsøg.

Peter Mangs blev kendt under navnet Malmøskytten.

Domstolen har afgjort, at Mangs skal undersøges af psykiatere, før retten afgør, om han skal i fængsel eller dømmes til psykiatrisk behandling. Man forventer, at undersøgelserne varer i fire uger.

Tiltalen lød på tre drab og 12 drabsforsøg, men Mangs blev altså ikke kendt skyldig i alle punkter. Han har hele tiden nægtet sig skyldig.

Straframmen er livstid

Retten anser det ikke tilstrækkeligt bevist, at Mangs skulle være skylig i drabet den 28. juli 2003, da den 23-årige Firas Al-Shariah blev skudt og dræbt ved sit hjem på Gånglåtsvägen i Malmø.

Mangs er derimod kendt skyldig i drabene den 13. juni 2003 på den 66-årige Kooros Effatian på samme gade i Malmø og for drabet den 10. oktober 2009 på den 20-årige Trez West Persson, som sad i en bil i Malmø med en mand, som blev hårdt såret.

- Straframmen for disse handlinger ligger på livstid, pointerede chefanklager Solveig Wollstad under sin plædering i Malmø fredag.

Anklageren mener, Mangs havde racistiske motiver.

- Han kalder personer af udenlandsk oprindelse for aber. Han siger, at "Hitler er som mig" i en tekst fra begyndelse af 2000-tallet. Det kan ikke være et tilfælde, at næsten alle ofre havde udenlandsk baggrund, siger hun

Anklagemyndighed: Han er iskold

Ifølge anklagemyndigheden er Mangs en iskold morder, der har skabt skræk og rædsel i Malmø i nu flere år. Hans forsvarere, derimod, siger, at han er uskyldig og en syndebuk.

De dræbte i sagen var en 66-årig mand og 23-årig mand, der i sommeren 2003 blev skudt og dræbt i Malmø. Det tredje dødsoffer er en 20-årig kvinde, som blev skudt og dræbt i en bil i oktober 2009, netop som Peter Mangs cyklede forbi.

Med en enkelt undtagelse havde alle ofrene indvandrerbaggrund.

Mangs blev pågrebet i 2010, efter at politiet hvade oprettet en specialenhed. I oktober 2010 luftede politiet en mistanke om, at én mand stod bag flere drab og skyderier i byen. Mangs blev pågrebet den 6. november.