Malta overvejer at benåde mellemmand i sag om journalistmord

Daphne Caruana Galizia blev sprængt i luften i 2017. Nu kan der være nyt i sagen.

(Arkiv) En person holder et foto af journalist Daphne Caruana Galizia under en march i Valletta på to-årsdagen for attentatet. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Scanpix)

Den 53-årige Daphne Caruana Galizia var kendt for sin kritiske graverjournalistik. På sin nyhedsblog rapporterede hun om alt fra regeringskorruption og nepotisme til organiseret kriminalitet og hvidvaskbeskyldninger.

Den blev hendes endeligt. Den 16. oktober 2017 blev hun dræbt af en bilbombe uden for sit hjem på Middelhavsøen Malta. Allerede inden røgen lagde sig, lugtede det af et betalt mord.

Daphne Caruana Galizia blev slået ihjel uden for sit hjem. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Scanpix)

Drabet er endnu uopklaret, men fire personer sidder varetægtsfængslet i sagen. Tre af dem har været i politiets varetægt siden december 2017. Den fjerde blev arresteret i sidste uge, og han kan sidde inde med vigtige oplysninger, der kan føre frem til de egentlige bagmænd.

Det håber i hvert fald Maltas premierminister, Joseph Muscat. Han og statsanklageren i landet forhandler netop nu med forsvareren til den fængslede mellemmand om at lade vedkommende benåde mod at vidne i retten.

- Hvis vedkommende samarbejder, og de eventuelle oplysninger er tilstrækkelige til at retsforfølge bagmanden for denne forbrydelse, modtager han en præsidentiel benådning, siger Muscat ifølge nyhedsbureauet AP.

Den maltesiske premierminister, Joseph Muscat, ved et pressemøde søndag. (Foto: PBS Malta © Scanpix)

En større lokal avis rapporterer, at eksperter fra Europol - EU's politibureau - bistår det maltesiske politi i opklaringsarbejdet, da drabssagen trækker tråde udover Maltas grænser.

Desuden er maltesisk politi blevet kritiseret for ikke at håndtere sagen korrekt. Blandt andet udgav pressefrihedsorganisationen Reporters without Borders for nyligt en detaljeret rapport om mordet på Daphne Caruana Galizia. Her kritiserer de den "mangelfulde" maltesiske efterforskning.

I kødet på Muscat

Daphne Caruana Galizia var en af Maltas mest kendte bloggere og undersøgende journalister. Hun havde gennem længere tid afsløret sager om formodet korruption, som ofte involverede politikere fra den lille østat i Middelhavet.

Her er det billeder fra gerningstedet i forbindelse med årsdagen for drabet på Daphne Caruana Galizia:

Daphne Caruana Galizia var blandt andet skyld i valg i utide i 2017, efter at hun havde beskyldt premierminister Muscat og hans kone for at eje et selskab i skattely i Panama og for at flytte store summer penge mellem dette selskab og banker i den tidligere sovjetstat Aserbajdsjan.

Anklager, som premierministerparret efterfølgende har afvist. Det er også blevet afvist af Maltas statsanklager, der har undersøgt sagen. Joseph Muscat betegnede Galizias død som "et barbarisk angreb på pressefriheden".

- Jeg vil ikke finde ro, før jeg ser retfærdigheden ske fyldest i denne sag, sagde han i en udtalelse på maltesisk tv i 2017.

Flere EU-lande fordømte ligeledes attentatet mod Daphne Caruana Galizia, og EU-Kommissionen har samtidig lagt pres på for, at journalistdrabet hurtigst muligt bliver opklaret.

Og stifteren af Wikileaks, Julian Assange, var ligeledes forfærdet over drabet og udstedte en dusør på knap 150.000 kroner til den person, som kan lede efterforskerne på sporet af de skyldige.