Mand skal 30 år i fængsel for at fornærme Thailands konge

Det koster en 48-årig mand dyrt at have fornærmet det thailandske kongehus på Facebook. 30 år i fængsel.

Prisen for at fornærme den thailandske konge og monarki er dyr, og antallet af sager om majestætsfornærmelse er steget markant siden militæret tog magten i landet tilbage i 2014. (Foto: © Taylor Weidman, 2014 Getty Images)

En thailandsk mand er fredag idømt 30 års fængsel for at have fornærmet monarkiet.

Der er tale om en af de hårdeste - kendte - domme, der er afsagt under det thailandske juntastyres lovgivning om majestætsfornærmelse.

Militærdomstolen i den thailandske hovedstad, Bangkok, afsagde dommen efter at have fundet den 48-årige Pongsak Sriboonpeng skyldig i seks gange at have lagt beskeder og fotos, der krænker kongehuset, på sin Facebookside.

Fik halveret dom

Pongsak Sriboonpeng blev kendt skyldig i hver krænkelse, der blev takseret til hver ti år.

Dermed lød dommen på 60 års fængsel, men han erkendte sig skyldig, og så blev dommen halveret, siger hans forsvarer, Sasinan Thamnithinan, til nyhedsbureauet AFP.

Samme dag blev en 29-årig hotelansat kvinde idømt 28 års fængsel for ligeledes at have fornærmet kongen på Facebook.

Sagstal stiger

Den 87-årige thailandske konge, Bhumibol Adulyadej, beskyttes af en af de skrappeste love om fornærmelse af kongehuset, der kendes.

Enhver, der dømmes skyldig i at have fornærmet konge, dronning eller tronfølger, risikerer op til 15 års fængsel for hver fornærmelse.

Militæret tog magten i Thailand i maj 2014, og siden da er der sket en stor stigning i antallet af sager om majestætsfornærmelse.

Ifølge gruppen iLaw, en lokal menneskeretsgruppe, som overvåger sådanne sager, var der inden militærkuppet to sager i gang om majestætsfornærmelse.

Lige nu er der mindst 56 sager, siger gruppen.

Kritikere af loven om majestætsfornærmelse siger, at den bruges politisk af den royalistiske og militære elite til at bekæmpe modstanderne af militærkuppet.

Fem år for at ødelægge billede

I øvrigt faldt der forleden en anden dom om majestætsfornærmelse. Det skete i en militærdomstol i en nordlig provins, hvor en mand, der længe har haft mentale problemer, fik fem års fængsel for at have revet et portræt af kongen og dronningen i stykker i juli i fjor.

Manden fik 10 års fængsel, men tilstod, hvorpå dommeren halverede straffen, siger den dømtes advokat.

/ritzau/AFP