Mandelas 10 dages begravelse blev præget af miniskandaler

Buh-råb mod den siddende præsident og en falsk tolk satte sine spor i en ellers storslået fejring af Nelson Mandela.

Tegnsprogstolken (th) ved mindehøjtideligheden for Nelson Mandela beskyldes for at være en fupmager, men han siger selv, at han var skizofren. (Foto: Stephen Crowley © Scanpix)

- Specielt buh'en af Zuma, men også tegnsprogstolken, har været rigtig, rigtig store sager hernede, siger DRs reporter Michael S. Lund, med henvisning til, at landets nuværende præsident, Jacob Zuma, i første omgang blev buet ned fra talerstolen ved en stor mindehøjtidelighed.

- Mange af de sydafrikanere, som jeg taler med, ser de her miniskandaler som symptomer på, hvad der er galt med Sydafrika, siger Michael S. Lund, der har dækket mindehøjtideligheder og begravelsen fra Sydafrika.

Korruptionsanklaget præsident

Buh-råbene mod Zuma har præget avisernes forsider i en uges tid.

- De vidste godt, at Zuma var upoplær, men ikke at han var så upopulær, at folk rent faktisk turde buhe af ham til en mindehøjtidelighed for Mandela, og de seneste meningsmålinger viser, at hans popularitet er dalende.

- Der er mange ting, der ikke går godt i Sydafrika. Præsidenten (Zuma, red.) har været udsat for korruptionsanklager, og der kører i øjeblikket en kæmpe sag i mod ham, hvor han er anklaget for at have brugt 100 millioner kroner på at ombygge sit hus, siger Michael S. Lund fra Sydafrika. Mandela døde den 5. december og blev begravet den 15. december.

Skizofren tolk

Den falske tegnsprogstolk, der også har taget en del opmærksomhed, stod blot få meter fra talerne ved den officielle mindehøjtidelighed, som mange danskere nok mest vil huske for Helle Thorning-Schmidts selfie med USA's præsident Obama.

Tolken kunne tilsyneladende slet ikke tegnsprog, og han har desuden været anklaget for flere forbrydelser og påstår selv at være skizofren.

- Det, at han kan stå så tæt på verdens mægtigste mænd, tyder for mange sydafrikanere på en form korruption og nepotisme, som rigtig mange er utilfredse med, siger DRs reporter.

Lokal høvding blev væk fra begravelse

Derudover var der nogle mislyde til gårsdagens egentlige begravelse, hvor en lokal høvding ikke ville deltage, fordi han mente, at lokale ritualer ikke blev respekteret.

Den verdensberømte sydafrikanske biskop Desmond Tutu truede også med, at han ikke ville møde op, da han mente, at han ikke var blevet inviteret, men han kom alligevel til ceremonien.

DRs reporter så begravelsen fra en storskærm i området nær Qunu, Mandelas fødeby, hvor begravelsen foregik, men mange lokale forstod ikke ceremonien, da de ikke forstår engelsk, hvilket gav en del murren i krogene.

Enorm lyst til at sige farvel

Men sydafrikanernes store ønske om at sige farvel til deres tidligere præsident har, trods skandalerne, gjort størst indtryk på DRs reporter:

- Den enorme lyst til at sige farvel til Nelson Mandela, som stort set alle sydafrikanere har. Jeg har stået seks timer i kø for at se Nelson Mandelas lig, da han lå lit de parade i Johannesburg. Der har virkelig været en lyst til at sige farvel. Folk har sunget og danset hele vejen, fortæller Michael S. Lund og fortsætter:

- Rigtig mange sydafrikanere siger, bare vi havde en anden Nelson Mandela. Det har været en meget stor fejring af ham, men også en lyst til at få en ny politiker som ham på et tidspunkt her i Sydafrika.