Mandelas gamle parti siger stop: Zuma skal træde tilbage som præsident

Den sydafrikanske præsident har 800 korruptionsanklager hængende over sig.

Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, er ingen populær person i det sydafrikanske land. (Foto: WU HONG / POOL © Scanpix)

Den omstridte og korruptionsanklagede Jacob Zuma skal med det samme træde tilbage som præsident for Sydafrika.

Det er ifølge flere sydafrikanske og internationale medier kravet fra ledelsen af hans eget parti, ANC.

Der er endnu ikke meldt noget officielt ud, men partiet vil senere tirsdag holde pressemøde om den 75-årige politikers fremtid, skriver blandt andet den sydafrikanske avis News24.

Magtkamp i Sydafrika

Der er udbruft magtkamp i Sydafrikas parti ANC, hvor modstandere af præsident Jacob Zuma kræver hans afgang, efter han ikke længere er partiformand og er ramt af korruptionsanklager. Partiets nyvalgte leder Cyril Ramaphosa kæmper bag kulisserne for at tvinge Zuma væk.

Se Tema

Og selvom intet tyder på, at præsidenten agter at træde frivilligt tilbage, så er hans tid i sydafrikanske toppolitik ved at rinde ud, lyder vurderingen fra Søren Bendixen, der er DR’s Afrika-korrespondent.

- Jacob Zuma er en af de største overlevere i afrikansk politik, og han er kendt for at lave utrolig mange krumspring for at fastholde sin magt og indflydelse. Men selv hvis han ikke træder tilbage i løbet af de næste døgn, så er enden ved at være nået for ham, siger han.

Beskyttes mod korruptionsanklager

Jacob Zuma, som har været landets præsident siden 2009, er nemlig ingen populær mand i hverken sit eget parti eller i store dele af den sydafrikanske befolkning.

I december sidste år tabte han en intern magtkamp i sit parti, og han måtte modvilligt overlade posten som leder af Nelson Mandelas gamle parti til modstanderen, vicepræsidenten Cyril Ramaphosa.

Og ifølge Søren Bendixen har den nye partiledelse gjort alt for at lægge afstand til Jacob Zuma.

Det skyldes ikke mindst, at præsidenten lige nu har omkring 800 korruptionsanklager hængende over sig.

Dem er han dog beskyttet imod, så længe han har sin politiske immunitet som præsident. Og ifølge Søren Bendixen er det også grunden til, at han ifølge flere medier, heriblandt avisen The Guardian, har afvist at træde tilbage med det samme.

- Jeg er overbevist om, at Jacob Zuma lige nu gør alt, hvad han kan bag kulisserne for at få forhandlet en form for immunitetsaftale på plads, siger Søren Bendixen.

Her står en ANC-tilhænger med en t-shirt af Cyril Ramaphosa, der i december sidste år blev valgt til partiets nye leder. (Foto: RODGER BOSCH © Scanpix)

Vendepunkt for økonomien

Derudover har landets økonomi igennem længere tid skrantet, og det er ifølge DR’s korrespondent også en grund til, at ANC vil lægge afstand til ham.

- At økonomien skranter skyldes blandt andet, at Jacob Zuma har ledet landet, som var det hans egen pengekasse. Det har betydet, at udlandet har mistet tilliden til den sydafrikanske økonomi, der er Afrikas vigtigste, siger Søren Bendixen og fortsætter:

- Derfor har det været magtpålæggende for den nye ledelse at komme af med ham som præsident. Og mange i både Sydafrika og udlandet håber, at Sydafrika kan komme på fode igen, hvis Jacob Zuma mister sin post.

Meldingen fra ANC-ledelsen kommer efter et 13 timer langt møde, hvor det eneste på dagsordenen var Jacob Zumas fremtid.

Hvis ikke han frivilligt træder tilbage som præsident, er det i sidste ende Sydafrikas parlament, der skal fjerne ham ved et mistillidsvotum.

Han har indtil videre overlevet otte afstemninger i parlamentet. Men som det ser ud nu, er der for første gang et flertal imod ham i hans eget parti, og derfor står han til at falde, hvis det ender med endnu et mistillidsvotum, siger Søren Bendixen.

- Lige nu bliver al ANC's vasketøj hængt offentligt til tørre, og derfor prøver ledelsen at finde en løsning, så de undgår mere splittelse i partiet, siger han.