Mandelas ven og anti-apartheid-leder er død

Sydafrikanske Ahmed Kathrada sad fængslet sammen med Nelson Mandela indtil 1990.

Ahmed Kathrada var en af frontfigurerne i apartheid-bevægelsen og blev efterfølgende politiker. (Foto: SIPHIWE SIBEKO © Scanpix)

Den sydafrikanske politiker og aktivist Ahmed Kathrada er i dag afgået ved døden.

Han blev 87 år, skriver nyhedsbureauet AP.

Ahmed Kathrada, der havde kælenavnet 'Kathy', var en af frontfigurerne i anti-apartheid-bevægelsen. Sammen med blandt andre Nelson Mandela blev han i 1964 idømt livstid, som han afsonede i fængsler sammen med Mandela frem til deres løsladelse i 1990.

Efterfølgende blev han valgt ind i det sydafrikanske parlament.

Ahmed Kathrada var tætte venner med Nelson Mandela og holdt en rørende tale til begravelsen af Sydafrikas tidligere præsident i december 2013.

- Farvel, min kære broder, min mentor og leder. Mit liv har fået et tomrum, og jeg ved ikke, hvor jeg skal vende mig hen, sagde Ahmed Kathrada.

Her ses Nelson Mandela (tv.) og Ahmed Kathrada (th) sammen i Johannesburg i 2010 i forbindelse med udgivelsen af en bog om Mandela. (Foto: Debbie Yazbek © Scanpix)

Rundvisning til Obama og kongelige

Flere statsoverhoveder har gennem tiden mødt Ahmed Kathrada i Sydafrika.

I 2013 besøgte den tidligere amerikanske præsident Barack Obama og hans familie fængslet på Robben Island, hvor Mandela og Kathrada sad sammen. Her fik de en guidet tur af Ahmed Kathrada.

. (Foto: GARY CAMERON © Scanpix)

I forbindelse med et besøg i 2001 besøgte den tidligere franske premierminister, Lionel Jospin, også fængslet på Robben Island og blev rundvist af Ahmed Kathrada.

. (Foto: © STR New / Reuters © Scanpix)

Den norske konge Harald og dronning Sonja besøgte også Ahmed Kathrada på Robben Island i 1998.

. (Foto: © Reuters Photographer / Reuter © Scanpix)
Facebook
Twitter