Manden bag ChatGPT frygter AI-indflydelse på valg: Det er photoshop på steroider

I dag er direktøren bag ChatGPT vidne ved en høring i Kongressen.

OpenAI-direktør, Sam Altman, deler politikernes bekymring for AI, selvom teknologien har et enormt potentiale. (Foto: © PATRICK SEMANSKY, Associated Press)

Kunstig intelligens, artifical intelligence, AI. Kært barn har mange navne.

Den revolutionerende teknologi, som i øjeblikket udvikler sig i et eksplosivt tempo, var i dag omdrejningspunkt for en høring i Kongressen i USA.

Potentialet i kunstig intelligens er enormt, men allerede nu har teknologien blandt andet medført frygt for snyd i uddannelsessystemet, frygt for at mange job vil forsvinde og sågar frygt for, hvad der kan ske med menneskeheden, hvis udviklingen løber løbsk.

Dagens høring blev åbnet med en rammende illustration af både teknologiens muligheder og udfordringer.

Formanden for høringsudvalget, demokratiske senator Richard Blumenthal, afspillede et lydklip, hvor man antageligvis kunne høre ham byde velkommen.

Se og hør klippet her:

Men ordene i lydklippet var skrevet af AI-chatrobotten, ChatGPT, og stemmen, der lød som Blumenthals, var generet ud fra en audiologisk analyse af hans taler i senatet.

Eksemplet er måske uskyldigt, men Blumenthal spekulerer på, hvad der mon ville ske, hvis det blev misbrugt?

- Hvad nu hvis I havde hørt mig bakke op om Ukraines overgivelse?, spørger Blumenthal retorisk.

Nødvendigt med samarbejde

Bag ChatGPT står firmaet OpenAI, og direktøren for foretagendet, Sam Altman, var et af tre vidner, der i dag var inviteret til høring, og som under ed svarede på spørgsmål fra senatsudvalgets medlemmer.

Høringen foregik langt henad vejen i en venlig tone, der emmede af fællespolitisk fodslag mellem demokrater og republikanere, og Altman udtrykte sågar beærelse over at være der.

  • Udvalgshøringen bar præg af at foregå i en venlig tone og i mange tilfælde delte Sam Altman udvalgsmedlemmernes bekymringer. Her hilser udvalgsformand, demokraten Richard Blumenthal, på Sam Altman. (Foto: © Bill Clark, Associated Press)
  • Vidneudsagnet ved høringen foregik under ed. (Foto: © ELIZABETH FRANTZ, Ritzau Scanpix)
1 / 2

I det hele taget var Altmans budskab, at han ser et enormt potentiale i kunstig intelligens, men deler politikernes bekymring for teknologien. Han opfordrer til regulering og lovgivning på området.

- OpenAI blev grundlagt i troen på, at kunstigt intelligens har potentialet til at forbedre næsten alle aspekter af vores liv. Men også at den skaber alvorlige risici, som vi må arbejde sammen om at overkomme, siger han.

- Vi (OpenAI, red.) mener, at statslig regulering vil være afgørende for at afbøde risiciene ved stadig kraftigere AI-modeller. For eksempel kan den amerikanske regering overveje en kombination af krav om licens til og test af særligt stærke AI’s, inden de kan udgives, siger Sam Altman.

Et område, der bekymrer både udvalgsmedlemmer og Altman, er påvirkningen af vælgere under en valgkamp. Det er aktuelt med et amerikansk præsidentvalg i horisonten.

- Det bekymrer mig. Da Photoshop kom, lod folk sig i begyndelsen narre af manipulerede billeder, men ret hurtigt fik man en bevidsthed om, at billeder kunne være manipuleret. Sådan vil dette også blive her – bare på steroider, siger Sam Altman.

Se et klip fra høringen med Sam Altman her:

Politisk bekymring om AI

Bekymring for teknologien er ikke nyt.

- Bør vi udvikle ikke-menneskelige hjerner, der måske ender med at være flere end os, klogere end os, gøre os overflødige og erstatte os?

Sådan lød det ganske dystopisk i marts i et åbent brev underskrevet af flere tusinde bekymrede AI-eksperter, forskere, virksomhedsleder og sågar Elon Musk, der var medstifter af OpenAI - men som siden har forladt foretagendet.

I opråbet kræver man et halvt års pause for udviklingen af de kraftigste AI-modeller, og det kommer efter en eksplosiv udvikling på området, hvor flere forskellige selskaber har udgivet deres bud på en AI-chatrobot som ChatGPT.

Som dagens høring illustrerer, er også de amerikanske politikere begyndt at bekymre sig for en teknologi, der nok giver muligheder, men som også involverer risici.

- Vi er alle blevet opmærksomme på det ekstraordinære potentiale og den hidtil usete trussel, som kunstig intelligens udgør for menneskeheden, og det er afgørende, at Kongressen går ind i sagen og handler med omtanke, før det er for sent, sagde Mike Johnson, der er republikansk medlem af Repræsentanternes Hus, ifølge NBC News forud for høringen.

Europa vil lave stram regulering

Det er ikke kun i USA, at potentialet og den potentielle trussel fra kunstig intelligens optager politikere og debatteres heftigt

Danmarks digitaliseringsminister, Venstres Marie Bjerre, deler mange af bekymringerne og mener, at der skal laves klare regler, så man kan høste potentialet i teknologien.

- Vi bliver nødt til at sætte nogle klare hegnspæle op for, hvad vi tillader kunstig intelligens til, og hvordan vi skal bruge det som samfund.

- For teknologien er fantastisk, og der er ingen grund til ikke at være begejstret for det, men vi kan heller ikke være så begejstrede, at vi tillader alting, siger Marie Bjerre til DR's politiske podcast, Slotsholmen.

Digitaliseringsminister, Marie Bjerre, ønsker fælles EU-regulering for kusntig intelligens. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Ritzau Scanpix)

Marie Bjerre mener, at regulering af teknologien først og fremmes skal ske i EU-regi, og det skal Europa-Parlamentet og medlemslandenes regeringer faktisk snart til at forhandle om.

Europa-Parlamentet er ved at lægge sig endeligt fast på deres mandat til de kommende forhandlinger, og her vil de blandt andet sætte nogle hårde regler for brugen af AI, inklusive restriktioner for chatrobotter som ChatGPT.

Det skal nu til afstemning i parlamentet og derefter forhandles færdigt med medlemslandenes regeringer i løbet af det næste år.