Manden, der smuglede svindelanklaget Nissan-chef ud af Japan i en trækasse, er blevet udleveret fra USA

Tidligere elitesoldat planlagde flugtaktion, der fik Carlos Ghosn til Libanon.

Den flygtede Carlos Ghosn befinder sig nu på fri fod i Libanon, der ikke har nogen udleveringsaftale med Japan. (Foto: MOHAMED AZAKIR © Scanpix)

I slutningen af 2019 gennemførte den tidligere amerikanske elitesoldat Michael Taylor en spektakulær aktion, der minder om handlingen i en Olsen-Banden-film.

I en specialbygget trækasse smuglede Taylor og hans hold den svindelanklagede, tidligere topchef hos bilfirmaet Nissan, Carlos Ghosn, ud af Japan.

Nu er Michael Taylor vendt tilbage til Japan for at blive retsforfulgt for meddelagtighed i flugten, efter han mandag blev udleveret fra USA. Med ombord på flyet var Michael Taylors søn, Peter Taylor, som også er tiltalt i sagen.

En mand, der menes at være Michael Taylor, ankommer her til Narita Lufthavn i Japan. (Foto: kim Kyung-Hoon © Scanpix)

De to amerikanere har kæmpet mod udleveringen i månedsvis, men i sidste måned gav USA's højesteret det endelige ok.

Ekspert i flugt

Carlos Ghosns flugt fra Japan i december 2019 har været omgærdet af stor mystik.

Men vi kender i hvert fald Michael Taylors version af sagen. Sidste år gav han nemlig et stort interview til magasinet Vanity Fair, hvor han i detaljer beskriver de månedlange forberedelser og selve udførelsen af planen.

Michael Taylor var arbejdsløs efter mange år i sikkerhedsbranchen, da han i foråret 2019 blev kontaktet af en ven, der er libanesisk forretningsmand.

Han vidste, at Michael Taylors sikkerhedsfirma havde stået bag "næsten to dusin" aktioner, der handlede om at bringe personer "ud af komplekse situationer". Så Taylor var den rette til at skaffe "en fyr" ud af Japan, mente forretningsmanden.

Michael Taylor har tidligere været på kant med loven. Her er han i et forbryderalbum fra 2012. (Foto: Handout . © Scanpix)

Amerikaneren gættede hurtigt, at der var tale om Carlos Ghosn, og efter lidt betænkningstid og research accepterede han opgaven.

I interviewet siger Michael Taylor, at det primært var hans retfærdighedsfølelse, som drev ham. Han mener, at Carlos Ghosn var udsat for et komplot i Japan og blev behandlet umenneskeligt.

Således hævder han også, at han ikke har tjent noget på det usædvanlige job. De 1,3 millioner dollar, som flugten kostede, gik i stedet til at betale de mange medvirkende.

Trækassen

Lønningslisten var lang. Michael Taylor sammensatte et hold, der talte eksperter i blandt andet maritime operationer, lufthavnssikkerhed, IT og overvågning.

Et særskilt problem bestod i at finde et charterselskab, der kunne stille med et jetfly til opgaven uden at stille alt for mange spørgsmål. Efter mange fejlslagne følere fandt man til sidst et tyrkisk selskab, som passede til beskrivelsen.

For at få den forhenværende Nissan-boss uset ud af Japan fik Taylor specialbygget en kasse i krydsfiner, der indeholdt højtalere, som skulle bruges ved en koncert.

Planens mastermind havde desuden sat sig ind i hvilken japansk lufthavn, som havde det sløjeste sikkerhedstjek.

Carlos Ghosn med sin kone Carole Ghosn, som ifølge Michael Taylor deltog i planlægningen af flugten fra Japan. (Foto: MOHAMED AZAKIR © Scanpix)

29. december forlod Carlos Ghosn sit hjem i Tokyo for at spise frokost på et hotel, som han ofte gjorde i henhold til betingelserne for sin husarrest.

Her mødte han Michael Taylor og en medsammensvoren, som dirigerede Ghosn ombord på et højhastighedstog til Osaka. På et nyt hotel skiftede forretningsmanden plads med højtalerne. Inden dagen var omme, havde han forladt Japan.

Via Tyrkiet kom Carlos Ghosn til Libanon, der ikke har en udleveringsaftale med Japan. De japanske myndigheder opdagede først, at han var væk, da de læste om det i libanesiske medier.

Det første interview

8. januar holdt Carlos Ghosn et pressemøde i Libanons hovedstad, Beirut.

Han sagde, at beslutningen om at flygte havde været den sværeste i hans liv. Men metoden ville han ikke nærmere ind på.

- Jeg er her ikke for at tale om, hvordan jeg forlod Japan. Men hvorfor, sagde Carlos Ghosn.

I sidste måned blev en leder fra det tyrkiske jetselskab MNG og to piloter dømt for deres rolle i flugten fra Japan, skriver BBC.

Carlos Ghosn opholder sig stadig i Libanon, hvor han blandt andet for nylig havde besøg af franske efterforskere. De undersøger mistænkelige transaktioner fra Renault og Nissan, mens Ghosn var chef.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk