Tema Krigen i Syrien

Mange dræbt i Syrien efter aftale om våbenhvile

Våbenhvile i Syrien skal begynde ved solnedgang mandag. 90 blev dræbt, i timerne efter aftalen var indgået.

Syrere på vej væk i Idlib efter et luftangreb ramte byen lørdag. (Foto: OMAR HAJ KADOUR © Scanpix)

Mindst 90 mennesker er blevet dræbt ved luftangreb i Syrien lørdag og søndag i timerne efter USA og Rusland indgik en ny våbenhvileplan.

Overvågningsgruppen Syriens Observatorium for menneskerettigheder siger, at der har været luftangreb i Aleppo og Idlib, hvor blandt andet en markedsplads blev ramt. Blandt de dræbte var 13 børn og 13 kvinder. Mange blev såret.

De kilder, som nyhedsbureauet Reuters har været i kontakt med, mener, at russiske fly stod bag angrebet. Den antagelse baserer de på flyvehøjden. Ifølge Reuters flyver de russiske fly højt på himlen under deres missioner i Syrien.

Rusland og USA blev natten til lørdag enige om en våbenhvile for Syrien. Styret i Syrien har givet grønt lys til aftalen, som Rusland og USA har udarbejdet.

Første skridt er en våbenhvile mellem det syriske styre og oprørerne. Våbenhvilen skal begynde ved solnedgang mandag den 12. september.

Planen forpligter den syriske regering til at indstille luftangreb i oprørskontrollerede områder under påskud af at bekæmpe Jabhat Fateh al-Sham. Jabhat Fateh al-Sham var tidligere kendt som Nusrafronten. Gruppen har tilknytning til al-Qaeda.

Hvis våbenhvilen holder, skal Rusland og USA samarbejde om at bekæmpe islamistiske grupper i Syrien. Det samarbejde skal blandt andet indebære udveksling af informationer.

/ritzau/Reuters