Mange frygtes dræbt af tornado i USA

20 skoleelever er blandt de mindst mennesker, der blev dræbt af en tornado i Oklahoma. 24 børn savnes.

En tornado har ramt Oklahoma, her Moore Hospitals parkeringsplads. (Foto: GENE BLEVINS © Scanpix)

Redningsfolk leder efter overlevende i ruinerne af en skole i en forstad til Oklahoma City, der er hårdt ramt.

Myndigheder i Oklahoma City siger, at 24 er fundet døde i forstaden Moore og ikke 51.

20 børn blandt dræbte

Mindst 20 af de bekræftede omkomne er børn på Plaza Towers-skolen, rapporterer CNN.

- Det er desværre bekræftet fra flere forskellige sider og passer formodentlig. Det passer i øvrigt også med de rapporter om at mindst to skoler på det nærmeste er blevet jævnet med jorden. Det er virkelig store ødelæggelser vi taler om, siger DRs journalist i USA, Lasse Engelbrecht.

Dermed er det den mest dødbringende tornado i USA siden tornadoen, der slog 161 mennesker ihjel i Joplin, Missouri, for to år siden, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Et stort antal redningsfolk leder natten til tirsdag dansk tid efter overlevende i en fuldstændigt raseret folkeskole, Plaza Towers Elementary School, der ligger i forstaden Moore syd for Oklahomas hovedstad.

Børn frygtes indespærret

Det frygtes, at flere skolebørn er indespærret i ruinerne af skolebygningen, der er reduceret til murbrokker, viser billeder fra en nyhedshelikopter fra den lokale tv-station KFOR.

Ifølge nyhedsbureauet AFP ramte tornadoen også skolen Briarwood, men her lader der ikke til at være nogen omkomne.

Den hårdt ramte forstad Moore, der ligger lige syd for Oklahomas hovedstad, huser omkring 55.000 indbyggere. Her er hele boligområder jævnet med jorden af tornadoen, der blæste med vindstød på helt op til 320 kilometer i timen.

Tre kilometer bred

Vejrsystemet med tornadoen var tre kilometer bredt og ramte klokken 15.01 lokal tid i Moore.

Indbyggere rådes til nøje at følge de anvisninger, der gives af myndighederne. I centrum af delstatens hovedstad, Oklahoma City, gik tornado-sirener i gang mindst tre gange mandag.

Tornadoer er langt fra et uset fænomen i Oklahoma, men deres hærgen finder oftest sted på de store åbne sletter i delstaten. Men i dette tilfælde er der altså tale om befolkede byområder, og det har skabt stor frygt blandt indbyggerne.

Større uvejr hærger USA

Tornadoen er en del af et større uvejr, der bevæger sig hærgende hen over det centrale USA.

Søndag lagde en række tornadoer deres ødelæggende vej gennem tre amerikanske delstater, hvor tage blev revet af huse, træer blev revet i stykker og større veje måtte lukke ned på grund af uvejret.

I delstaten Kansas i midten af USA blev en stor og "ekstremt farlig" tornado spottet sydvest for byen Wichita, og meteorologerne meldte også om andre hvirvlende vinde i nabostaterne Iowa og Oklahoma.

Tidligere på ugen opstod flere tornadoer i delstaten Texas. Her rapporterede CNN om flere dødsfald, og flere end 100 kom til skade, da adskillige huse blev ødelagt.

Er du i Oklahoma?

Hvis du er I Oklahoma i de ramte områder, vil DR Nyheder gerne høre fra dig: Send en mail med dit navn og nummer til 1212@dr.dk eller ring til +45 70 30 1212

/ritzau/

Facebook
Twitter