Mange lande indfører importforbud

Meddelelsen om USA's første tilfælde af kogalskab,fik straks en række lande til midlertidigt at stoppe importen afamerikansk oksekød. Flere af USA's vigtigste oksekødsmarkeder er nu lukket.

Meddelelsen om USA's første tilfælde af kogalskab, fik en rækkelande til straks midlertidigt at stoppe importen af amerikanskoksekød.

Japan, Sydkorea, Singapore, Malaysia, Taiwan, Hongkong,Australien, Rusland og Thailand vil indstille importen. Dermed erflere af USA's vigtigste oksekødsmarkeder nu lukket.

Både Kina og Filippinerne meddeler, at de overvejer situationen,men endnu ikke har indført stop for import.

De 15 EU-lande følger situationen nøje, men har ikke umiddelbarttil hensigt at stramme de beskyttelsesforanstaltninger, somallerede findes, siger en talskvinde for EU-Kommissionen.

EU har allerede et forbud

EU har allerede i et stykke tid forbudt import en stor del af USA'soksekødseksport på baggrund af frygt for kvæg, som er behandlet medvæksthormoner.

Kogalskab, der også benævnes BSE, er kendt i EU. Af samtligeEU-lande er det kun Sverige, der endnu ikke har været ramt af denfrygtede kvægsygdom, som kan brede sig til mennesker og give demsygdommen Creutzfeldt-Jacobs.

På grund af frygten for kogalskab indførte EU i 1994 et forbudmod brug af kød- og benmel i kvægfoder, men tillader fortsat at detbruges i foder til andre dyr som kyllinger, grise og fisk.

USA eksporterer ifølge landbrugsministeriet kun omkring 10procent af sin oksekødsproduktion. De vigtigste eksportmarkeder erJapan, Mexico, Canada, Sydkorea og Hongkong.

Facebook
Twitter