Mange såret under ny uro i Gaza

Nye sammenstød i Gaza mellem det islamistiske Hamas' sikkerhedsstyrker og tilhængere af Fatah-bevægelsen resulterede i dag i over 50 tilskadekomne.

Uniformerede og civilklædte Hamas-folk overfaldt i dag demonstrerende Fatah-tilhængere i Gaza. (Foto: Ibrahim Abu Mustafa © Scanpix)

Nye sammenstød i Gaza mellem det islamistiske Hamas' sikkerhedsstyrker og tilhængere af Fatah-bevægelsen resulterede i dag i over 50 tilskadekomne.

Det er tredje fredag i træk, at uniformerede Hamas-folk griber ind mod demonstrerende Fatah-folk, der efter fredagsbønnen går på gaden i protest mod Hamas-styret i den indespærrede enklave.

Totalt brud

Hamas tog i juni magten i Gaza-striben, hvor der lever omkring 1,4 millioner palæstinensere. Den væbnede magtovertagelse betød et fuldstændigt brud mellem de to bevægelser, der har domineret den palæstinensiske politiske scene i et årti.

I Ramallah på Vestbredden erklærede selvstyreformand Mahmoud Abbas den Hamas-ledede selvstyreregering for afsat, og indsatte en ny, og i Gaza anklagede Hamas-lederne Abbas for at have gjort sig selv til et instrument for USA og Israel, i strid med palæstinenserne4s interesser.

Fatah-bevægelsen, som Abbas er formand for, opfordrede for tre uger siden sine medlemmer og tilhængere i Gaza til at samles til fredagsbøn, og derefter demonstrere mod Hamas-styret, og for hver gang er voldsomhederne i gaderne blevet voldsommere.

Forbud mod bønnemøder

Hamas, der er en klart religiøst funderet bevægelse, tog i denne uge det uventede skridt at forbyde offentlige bønnemøder, i et forsøg på at hindre Fatah i at samles under religionens paraply.

Syv journalister ifølge det israelske dagblad Ha'aretz angrebet af Hamas-folk under urolighederne, og to blev arresteret. Flere af journalisterne siger at de meget udtrykkeligt blev truet af uniformerede Hamas-officerer, der gjorde det klart at det ville få alvorlige konsekvenser, hvis tv-reportager fra dagens uroligheder viser skud.

Et tidligere medlem af en sikkerhedsstyrke, der var under Fatah-kontrol før juni, blev i morges fundet dræbt i Gaza. Manden var blevet bortført af ukendte bevæbnede personer. Fatah anklager Hamas for at have myrdet manden, men en Hamas-talsmand afviser anklager.

Facebook
Twitter