Mange sårede i kamp om asyllejre på græske øer

Flere hundrede indbyggere på græske øer protesterer mod planer om ny stor asyllejr.

Hundredvis af indbyggere på den græske Lesbos har i dag været i kamp med politi i opgør om ny lejr til asylsøgere på øen. (Foto: EUROKINISSI © Ritzau Scanpix)

Hundredvis af indbyggere på den græske ø Lesbos har været i kamp med politi i opgør om ny lejr til asylsøgere på øen.

Politiet blev mødt med sten og svarede igen med tåregas, chokgranater og gummikugler. Mange meldes kvæstet.

Det var anden dag i træk, at lokalbefolkningen protesterede mod bygningen af en ny lejr ved Mantamados på øens nordlige del.

Landsbyen ligger få kilometer fra strandene, hvor mange gummibåde fra Tyrkiet ankommer. Lejren skal huse 7.000 personer, siger politikilder.

Både på Lesbos, Chios og Samos er der indledt generalstrejke mod regeringens planer om at opføre nye interneringslejre. De nuværende lejre er stærkt overfyldte og forholdene i dem beskrives som 'forfærdelige' af nødhjælpsarbejdere.

På Chios demonstrerede har omkring 2.000 personer protesteret mod regeringens planer.

En gruppe aktivister brød ind på et hotel, hvor specielt uddannede urobetjente var indkvarteret. Alle otte politifolk blev kvæstet.

Efter uger med resultatløse samtaler mellem regeringen og lokale myndigheder på øerne, har landets højreorienterede regering i hemmelighed sendt byggemateriel og maskiner samt hundredvis af politifolk til Lesbos og Chios.

Flere hundrede indbyggere protesterer mod planerne om at bygge en ny asyllejr på Lesbos. (Foto: PANAGIOTIS BALASKAS © Scanpix)

Det har skabt voldsom vrede hos mange af øernes indbyggere.

Asyllejrene på Lesbos, Samos, Chios, Leros og Kos huser nu over 38.000 mennesker. Lejrene har kun en kapacitet til 6.200 personer.

19.000 asylsøgere bor i og udenfor Moria-lejren på Lesbos, som er bygget for cirka 3.000 personer.

/ritzau/