Mangel på arbejdskraft i Kina

Efter finanskrisen blev flere millioner fyret i Kina, men nu er der stor mangel på ufaglært arbejdskraft.

Legetøjsfabrikken Mattel i Guangdong søger igen ufaglærte arbejdere (Foto: © Bobby Yip, Scanpix)

I Kina er der nu stor mangel på ufaglært arbejdskraft - kun et par år efter at flere millioner blev fyret på grund af den verdensøkonomiske krise.

Mens man i USA slås med en stigende arbejdsløshed og fabrikslukninger - er det stik modsat i Kina. Her er der igen fuld tryk på kedlerne efter finanskrisen.

Højere lønninger

I Guangzhou kan man gå ind på enhver fabrik og få sig et job, fortæller en fabriksarbejder.

Mange steder mod arbejdsformidlingskontorerne melde udsolgt - nogle steder bliver virksomhedernes kontorfolk sendt ud på fabriksgulvet for at hjælpe til - og lønningerne stiger kraftigt for ufaglært arbejdskraft: Med op til 20 procent i løbet af de seneste måneder. Mange steder må virksomhedsejerne betale mere end minimumslønnen.

Bliver hjemme efter nytår

Èn forklaring på at der mangler ufaglært arbejdskraft i Kina er nytåret, der lige er overstået. Millioner af fabriksarbejdere rejser hjem til nytår - og mere end hver tiende vender ikke tilbage til fabrikkerne i kystprovinserne, der hvor de plejer at arbejde.

Nu kan det nemlig i større omfang lade sig gøre at finde arbejde inde i Kina - blandt andet som følge af de stimulationspakker, som den kinesiske regering pumpede ind i økonomien for at afbøde de værste følger af finanskrisen.

Ny infrastruktur

Det betyder blandt andet af millioner af kinesiske arbejdere nu er i færd med at bygge jernbaner og motorveje og infrastruktur i det hele taget i Central - og Vestkina. Hvor man i forvejen allerede var i gang med at udvikle industrien - for eksempel i verdens største by Chongqing med 30 millioner indbyggere.