Mannings advokat vil presse militær til at tilbyde kønskifteoperation

Det amerikanske militær bør tilbyde kønskifteoperation til Manning, mener flere organisationer.

Det har længe været kendt at Bradley Manning er homoseksuel. Nu ønsker han at skifte køn. (Foto: © MANDEL NGAN, Scanpix)

Wistlebloweren Bradley Manning ønsker at leve som kvinde og har allerede skiftet navn til Chelsea Manning.

Det kan dog blive svært for 25-årige Manning at begynde en hormonbehandling og en kønskifteoperation, mens han sidder fængslet i det amerikanske militærs varetægt.

- Jeg håber, at militærfængslet gør det rigtige og tilbyder behandlingen, sagde Mannings forsvarsadvokat i går til TV-stationen NBC.

Kort efter skrev det amerikanske militær i en pressemeddelsese, at militæret ikke tilbyder hormonbehandlinger eller kønsskifteoperationer til soldater eller personel med kønsforstyrrelser.

Opbakning fra organisationer

Med udsigt til en sådan afgørelse lovede Mannings advokat, at han vil gøre alt for at tvinge militæret til at opfylde hans klients ønske, og han får opbakning fra flere kanter.

Borgerretsorganisationer argumenterer, at fanger i civile, føderale fængsler har modtaget behandling for såkaldt kønsdysfori, og at militæret dér ikke kan nægte det.

Interesseorganisationer for transseksuelle understreger samtidig, at Manning har en lægeligt accepteret diagnose og derfor har ret til hjælp.

De argumenterer ligeledes, at homoseksuelle på trods af tidligere forbud nu har fået lige rettigheder. Det bør også gælde transseksuelle i militæret, lyder det.

Bradley Manning er blevet idømt 35 års fængsel for at lække fortrolige oplysninger til wikileaks.

Ifølge Manning selv har han ønsket at skifte køn, siden han var helt lille.