Manuskriptforfattere og filmselskaber laver foreløbig aftale

Siden 2. maj har manuskriptforfatterne skrejket, men en ny aftale kan gøre, at det snart er slut.

Der kan måske snart komme gang i filmproduktionen i Hollywood, efter manuskriptforfatterne og filmselskaberne har lavet en ny midlertidig aftale. Billedet her er fra en demonstration ude foran et Netflix-kontor i Los Angeles d. 22. september. (Foto: © Mario Anzuoni, Ritzau Scanpix)

Fagforeningen for Hollywoods manuskriptforfattere er blevet enig med filmselskaberne om en foreløbig aftale, skriver nyhedsbureauerne Reuters og AP.

Ifølge AP har Writers Guild of America (WGA) givet deres medlemmer besked om den foreløbige aftale i en email.

"Dette blev gjort muligt takket være den vedvarende solidaritet blandt medlemmerne af WGA og den ekstraordinære støtte fra vores fagforeningskolleger, der sluttede sig til os på strejkestedet i over 146 dage," skriver WGA i deres mail ifølge AP.

Fagforeningen Writers Guild of America skriver også selv på X, tidligere kendt som Twitter, at de har indgået en aftale.

WGA skriver selv på X, at de har indgået en ny foreløbig aftale med filmselskaberne. Foto: Screendump fra X

Manuskriptforfatterne har angiveligt fået opfyldt størstedelen af deres krav i den foreløbige aftale, fortæller USA-korrespondent Jakob Krogh.

- De skulle blandt andet have fået en større andel af indtægterne fra indhold på streamingtjenesterne - særligt når serierne bliver "genudsendt" altså lagt på tjenesterne igen.

Men det er ikke kun lønnen, der tilbage i maj fik manuskriptforfatterne til at strejke. I Hollywood har brugen af kunstig intelligens nemlig også vakt bekymring og flere har frygtet, at det kunne bruges til at skabe manuskripter.

- De skulle også have fået en garanti for at brugen af kunstig intelligens, hverken vil betyde dårligere vilkår eller løn for dem, fortæller Jakob Krogh.

Hvad kommer tilbage på skærmen, nu hvor manuskriptforfatterne har lavet en aftale? Hør Jakob Krogh svare på det spørgsmål her:

Aftalen skal dog først godkendes af WGA's medlemmer. Fagforeningen repræsenterer omkring 11.500 film- og tv-forfattere.

- Aftalen skal nu til afstemning, og hvis den bliver stemt igennem, så slutter strejken, som ellers har været i 146 dage, lyder det fra Jakob Krogh.

Må fortsat vente på forsinkede film og serier

Strejken har standset størstedelen af Hollywoods tv- og filmproduktion og forsinket serier som 'The Last of Us' og 'Stranger Things'.

Men aftalen mellem manuskriptforfatterne og produktionsselskaberne er altså ikke ensbetydende med, at Hollywood igen kommer tilbage på fuldt blus.

Der er nemlig forsat ikke indgået nogen aftale med Hollywoods skuespillere, der i begyndelsen af juli tilsluttede sig manuskriptforfatternes strejke.

- Derfor kan man forsat ikke starte optagelser på sådan noget som film og serier endnu, siger Jakob Krogh og tilføjer:

- Det koster branchen dyrt. Analytikere vurderer, at det kan koste branchen 11 milliarder kroner i tabt fortjeneste her i år, fordi man må udskyde film og serier til næste år.

- Så det eneste, der forventes at komme tilbage på skærmen snart, er talk - og realityshows, og det er andet, der ikke er afhængigt af skuespillere, lyder det fra Jakob Krogh.

Begge faggrupper har kæmpet for at få mere i løn.

Desuden mener fagforeningerne, at underholdningsindustrien har ændret sig markant, i takt med at streaming er blevet dominerende.

Branchen i Hollywood står for cirka fem procent af økonomien i delstaten Californien, skriver The New York Times. Derfor er nyheden om aftalen mellem manuskriptforfatterne og produktionsselskaberne blevet taget godt i mod af delstatens guvernør, Gavin Newsom.

- Californiens underholdningsindustri ville ikke være, hvad den er i dag, uden verdensklasse forfattere, lyder det fra Gavin Newsom.