Maraton-forhandlinger trækker ud: Endnu ingen afklaring på EU’s topjob-kabale

Stats- og regeringscheferne har kun tilbragt kort tid i forhandlingslokalet. Nu fortsætter forhandlingerne over morgenmaden.

Mette Frederiksen (S) deltager i sit første EU-topmøde. Og der er meget på spil for både Danmark og resten af EU. (Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL © Scanpix)

Der er endnu ikke kommet nogen afklaring på, hvem der skal stå i spidsen for EU i de kommende år.

Siden søndag aften klokken 18.00 har EU’s 28 stats- og regeringschefer forhandlet om, hvem der fremover skal sidde på EU’s absolutte topposter, heriblandt posten som formand for Europa-Kommissionen.

Men efter mere end et halvt døgns forhandlinger er det endnu ikke lykkedes dem at nå til enighed.

Forhandlingerne er lige nu i gang i Bruxelles, efter at der tidligere på formiddagen var konsultationer mellem de europæiske ledere og formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, der har til optage at se, om han kan finde opbakning til topposterne.

Men det er stadigvæk uvist, hvor længe de vil vare ved, og om det overhovedet lykkes de europæiske ledere at nå til enighed i dag.

- Den helt overordnede årsag til, at det har været så besværligt at finde en ny kommissionsformand, er, at der er gået europæisk partipolitik i processen, forklarer DR’s EU-korrespondent, Ole Ryborg.

- Det er det tredje topmøde siden den 28. maj, hvor man prøver at få fordelt posterne. Det er stadig ikke lykkedes, og det er ikke noget kønt syn.

Her er de fem EU-topposter, der skal genbesættes i år. (Foto: Mads Rafte Hein)
Her er de fem EU-topposter, der skal genbesættes i år. (Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein)

Kort tid i forhandlingslokalet

Det var egentlig meningen, at stats- og regeringscheferne skulle have lagt topjob-kabalen ved EU-topmødet i sidste uge. Og der har især været fokus på kommissionsformandsposten, der er en af de mest centrale og magtfulde i EU-systemet.

Det er stats- og regeringscheferne, der skal indstille en kandidat til posten, som Europa-Parlamentet efterfølgende skal godkende.

Men i sidste uge var der ikke tilstrækkelig med opbakning til nogen af de tre spidskandidater – den kristenkonservative Manfred Weber fra Tyskland, den socialdemokratiske Frans Timmermans fra Holland eller Margrethe Vestager fra Danmark, der som radikal indgår i den liberale gruppe.

Derfor besluttede de sig for at udskyde beslutningen en uge og afholde et ekstraordinært topmøde, hvor fordelingen af topposterne skulle være det eneste punkt på programmet.

Men indtil videre er de ikke blevet enige, og stats- og regeringscheferne har kun tilbragt kort tid sammen i selve forhandlingslokalet.

Det skyldes, at Donald Tusk, der som rådsformand skal prøve at finde opbakning til kandidaterne, har holdt individuelle møder med stats- og regeringscheferne for at høre, hvem de bakker op om.

Der er nemlig mange hensyn, der skal tages højde for, når posterne skal fordeles – heriblandt køn, geografi og politisk tilhørsforhold.

Og den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), sagde inden topmødet, at hun ville kæmpe for at få danske Margrethe Vestager, der i dag er EU's konkurrencekommissær, valgt til posten som kommissionsformand.

- Det er ledelsen af Europa, vi skal diskutere, og en af opgaverne er at gøre, hvad jeg kan, for at få Vestager valgt. Gerne allerede i aften, sagde Mette Frederiksen inden sit første møde i Det Europæiske Råd.

Polsk utilfredshed med S-kandidat

Et andet navn, der blev nævnt inden topmødet, var den socialdemokratiske Frans Timmermans.

Ifølge flere internationale medier var Tyskland, Frankrig, Holland og Spanien blevet enige om at pege på ham - og ikke den kristenkonservative Manfred Weber, som ellers kommer fra Europa-Parlamentets største gruppe - som ny kommissionsformand.

Det skulle dog have mødt modstand fra store dele af den kristenkonservative EPP-partifamilie, der mener, at de har førsteret til posten.

Og flere af de østeuropæiske medlemslande, herunder Polen, har længe haft et horn i siden på Frans Timmermans. Det skyldes, at han som første næstformand i den nuværende Kommission har stået i spidsen for en række sager mod netop Polen og Ungarn for ikke at leve op til EU’s retsstatsprincipper.

- Frans Timmermans er ikke kompromisernes kandidat. Han er den kandidat, som i høj grad deler Europa, sagde den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, da han ankom til EU-topmødet.

Andre navne, der skulle være blevet nævnt som mulige kandidatbud i løbet af natten, er EU's brexit-chefforhandler, Michel Barnier, Verdensbankens administrerende direktør, Kristalina Georgieva, og Irlands premierminister, Leo Varadkar.

Italienerne har også været imod Frans Timmermans som ny kommissionsformand. Og omkring klokken 6.50 mandag morgen var den italienske premierminister, Giuseppe Conte, en tur forbi pressecentret. Her sagde han, at stats- og regeringscheferne bør se bort fra hele spidskandidat-processen, som Weber, Timmermans og Vestager er en del af, når topposterne skal fordeles.

Og da han blev spurgt om, hvorvidt Frans Timmermans bliver kommissionsformand, lød svaret:

- Nu må vi se.

Den nye formand for Europa-Kommissionen skal træde til 1. november, når den nuværende, Jean-Claude Juncker, træder tilbage.

FacebookTwitter