Marcos og Cassandra bor med deres mor og far på en parkeringsplads under coronakrisen

Efter Covid-19 brød ud, er levevilkårene for de svageste i San Diego blevet forværret.

På en lille parkeringsplads i San Diego står en familie op til en ny dag efter endnu en nat i deres bil. Bagsæderne er slået ned, og bunden er beklædt med dyner og puder.

Her i bilen sover familiens fire medlemmer: Børnene Marcos på ni år og Cassandra på fem år med deres forældre, Valerie og Ramon Cendejas.

Bilens bagsæder er slået ned og forvandlet til opholdsrum og soveværelse. (Foto: Jacob Albert Lorenzen)
Det kan blive meget varmt på parkeringspladsen, derfor har familien installeret en lille blæser i bilen. (Foto: Jacob Albert Lorenzen)

Bilen står parkeret i skyggen med

udsyn
til parkeringspladsens indgang. De kan bedst lide at holde her, siger Ramon. Så kan de holde øje med, hvem der kommer ind og ud af porten.

Parkeringspladsen er blevet familiens hjem under coronakrisen. (Foto: Jacob Albert Lorenzen)

Parkeringspladsen har været familiens hjem, siden coronakrisen brød ud i Californien. En krise, som har gjort livet endnu hårdere.

- Jeg er bekymret for mit eget og mine børns helbred, men jeg prøver bare at tage det dag for dag, indtil omstændighederne forhåbentlig bliver normale igen, fortæller Ramon inde fra forsædet.

Mange familier ender på gaden

Det var dog ikke coronakrisen, som satte familien på gaden i første omgang. De måtte gå fra deres hjem, da Valerie mistede sit arbejde som kok. Samtidig havde Ramon svært ved at opretholde et arbejde, fordi han er ordblind. Den manglende

indtægt
førte til et liv på gaden.

Børnene går ikke i skole under krisen, men modtager stadig undervisning hjemmefra. (Foto: Jacob Albert Lorenzen)

Den skæbne er de ikke alene om. Et liv i en bil med en cementgrå parkeringsplads som forhave er nemlig levevilkåret for mange familier i byen San Diego – også før coronapandemien brød ud.

En stor del af forklaringen kan findes i huslejepriserne i de

attraktive
storbyer langs vestkysten. De er steget støt de seneste år, men lønningerne er ikke fulgt med. En fast månedsløn garanterer ikke et tag over hovedet, og især amerikanere i bunden af samfundet er hårdt ramt.

Forældrene viser oplysningsvideoer fra myndighederne for at forklare børnene om coronakrisen. (Foto: Jacob Albert Lorenzen)

I 2017 kostede en 2-værelses lejlighed i San Diego mellem 10.300 og 13.760 kroner om måneden. I dag kan en 2-værelses lejlighed koste op mod 21.000 kroner om måneden. Men med en

mindsteløn
på omkring 82 kroner i timen, kan der være langt til sådan én.

For at kunne dække en

husleje
i San Diego er en gennemsnitlig amerikansk arbejdsuge på
mindsteløn
ikke tilstrækkelig. Det kræver en arbejdsuge på over 46 timer for blot at dække huslejeomkostningerne, men der skal også mad på bordet og benzin på bilen.

De, som tjener mindst, har derfor ofte ikke andet valg end at bo på gaden. Familien Cendejas er nogle af dem.

Denne

skævvridning
har ført til en alvorlig hjemløsekrise i Californien.

Mellem 2018 og 2019 faldt antallet af

hjemløse
i de fleste amerikanske stater, mens det i Californien steg med 16 procent - svarende til 21.306 mennesker.

I 2019 blev det estimeret, at 151.278 mennesker i Californien var

hjemløse
. Det placerer Californien i toppen af de af amerikanske stater med den største andel
hjemløse
.

Det er dyrt at bo i San Diego, derfor er bilen blevet et alternativt hjem for mange. (Foto: Jacob Albert Lorenzen)

Coronakrisen rammer de svageste

Krisen har ikke forbedret vilkårene for de svageste i byer som San Diego. Mange arbejder i serviceindustrien på restauranter og barer eller har sæsonarbejde i forbindelse med turisme. Men nu er restauranterne lukket, og turisterne er væk – det samme gælder de fleste jobs.

Det anslås, at hver fjerde i San Diego har mistet sit job, siden coronakrisen brød ud, og derfor frygter hjælpeorganisationer også, at antallet af

hjemløse
vil stige.

En af dem er organisationen Dreams for Change. De tilbyder hjælpeprogrammer, hvor de hjælper udsatte samfundsborgere med at finde et arbejde og en

permanent
bolig.

De driver også to såkaldte Safe Parking-pladser i byen. Det er parkeringspladser, hvor det er gratis at parkere, og der er bad og trygge rammer til folk, som overnatter i deres biler. En p-bøde kan nemlig vælte hele

budgettet
for
hjemløse
familier.

Det er også Dreams for Change, som har indlogeret Valerie, Ramon og deres to børn på en Safe Parking-plads. Men selvom de nu bor i trygge rammer og har adgang til et toilet, er familien stadig meget påvirket af krisen.

- Jeg føler mig deprimeret, vred og ked af hele situationen. På grund af Covid-19 skal vi opholde os meget i vores bil, fortæller Ramon.

Før krisen brød ud, kunne forældrene køre børnene i skole og senere til McDonalds, biblioteket eller et sted med wi-fi, hvor de ville hjælpe dem med lektier.

Nu holder restauranter, parker og skoler lukket, og familien bruger hele dagen på parkeringspladsen. Her bliver Marcos og Cassandra også undervist på computere udlånt af skolen.

I videoen viser Ramon familiens bil frem:

Krisen skaber nye bekymringer

Den stillestående hverdag har også fået uventede konsekvenser for Ramon. Han har fået konstateret blodpropper i foden. Det mener han kunne været undgået, hvis han stadig kunne gå i parker eller sove på et motel i ny og næ. Men som det ser ud nu, er alt lukket ned.

Krisen har især været hård for Marco. Det er svært for ham at få vendt op og ned på sin hverdag. (Foto: Jacob Albert Lorenzen)

Dog er Ramons største bekymring ikke sit eget helbred, men sin søns. Kort før krisen brød ud, fandt forældrene nemlig ud af, at Marcos lider af

adhd
, autisme og også er ordblind.

De var begyndt på et forløb for at hjælpe ham, men så lukkede alting. Ramon forsøger at støtte sin søn, så godt han kan. For eksempel ved at prøve at blive klog på diagnoserne på nettet.

- Jeg er sikker på, at en terapeut ville kunne fortælle ham alle de rigtige ting, men for nu må jeg både være far, terapeut, skolelærer og følelsesmæssig støtte, siger Ramon.

På den lille parkeringsplads løber Marcos og Cassandra rundt mellem deres forældre.

Tagfat er blevet en favoritleg. Et liv udenfor parkeringspladsen har dog lange udsigter, børnenes skole holder lukket indtil september, så de skal alle fire nok indstille sig på at sove i bilen noget tid endnu.

Men så snart coronakrisen begynder at aftage, vil forældrene lede efter et job, så de kan skifte den sølvgrå stationcar ud med et hus til hele familien.

I denne uges Horisont kan du blandt andet komme med til San Diego og møde flere skæbner fra gaden.

Facebook
Twitter