Margrete Auken: Vi skal stoppe skattesvindlen og bruge pengene på klimaet

Mød SF's spidskandidat til valget til Europa-Parlamentet.

Margrete Auken stiller for fjerde gang op til europaparlamentsvalget som SF's spidskandidat.

Ved det seneste valg i 2014 fik den i dag 74-årige politiker 153.072 personlige stemmer, hvilket gjorde hende til den tredjestørste stemmesluger efter Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt og den socialdemokratiske Jeppe Kofod.

Margrete Auken blev født i Aarhus, men flyttede til København, hvor hun læste teologi på Københavns Universitet og efterfølgende blev sognepræst ved Frederiksberg Kirke.

Hun har været aktiv i dansk politik siden 1979, hvor hun for første gang blev valgt ind i Folketinget for folkesocialisterne.

Bortset fra en pause på fire år i begyndelsen af 1990'erne sad hun der indtil 2004, hvor hun blev valgt ind i Europa-Parlamentet.

Margrete Auken sidder i dag i parlamentets grønne gruppe, og hun er blandt andet medlem af Miljøudvalget og næstformand i parlamentets delegation for forbindelserne til Palæstina.

Margrete Auken repræsenterede i en lang årrække sit parti i Folketinget. Siden 2004 har hun dog haft fokus på EU. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Hvad bliver det vigtigste, du kommer til at lave i Europa-Parlamentet i de kommende fem år?

- Det bliver uden tvivl at afværge klimakatastrofen. Nu presser det sig så voldsomt på, og vi har ikke mere tid. Men vi har heldigvis en stor, folkelig mobilisering, så det vil være et totalt svigt, hvis ikke det havde højeste prioritet.

Hvordan vil du gøre det?

- Jeg glæder mig over, at sagen har fået den store folkelige opbakning. Det bliver meget svært for mine kollegaer at lade som om, at det bare er noget, man kan vente med - eller behandle naturen som en forhandlingspartner, der både må give og tage lidt.

- Jeg regner med, at vi kan fremlægge nogle meget konkrete tiltag, heriblandt i forhold til investeringer. Og vi har faktisk pengene til det, hvis det kan lykkes os at få fat i de mange, mange milliarder euro, som fusker rundt i skattesvindlersystemet. Der er mange penge at få fat på, hvis vi nu virkelig tager os sammen.

Du skal til EU for at tage penge fra skattesvindlere og de store multinationale selskaber og så kanalisere dem over i kampen mod klimaet?

- Ja. Vi skal også se på, hvordan vi kan få stoppet al den skattesvindel, som heldigvis også er blevet en stor, folkelig sag. Det skal meget højt på vores dagsorden. Selvom den danske regering ikke synes, at vi skal blande os i, om Apple betaler skat eller ej, så må jeg gøre det på anden vis. Og hvis Danmark ikke vil være med og bare forærer pengene væk, så kan vi stadigvæk godt forstærke samarbejdet på EU-niveau. Det kan jeg godt bidrage til som medlem af den grønne gruppe.

Her kan du møde de andre danske spidskandidater til europaparlamentsvalget:

Hvad får man ved at stemme på dig frem for en af de øvrige danskere?

- Man får først og fremmest indflydelse i den grønne gruppe. Selvom den ikke er kæmpestor, er den en af de mest sammenhængende grupper i Europa-Parlamentet. Vi kan regne med hinanden, og vi har meget dygtige forhandlere og eksperter.

- Selvom de andre grupper er meget større, er de også delte, så det er meget spinkelt, hvad man som dansker kan få igennem af særpositioner. Jeg er lykkelig ved, at jeg er i en gruppe, der ligner SF så meget, og jeg er meget sjældent i tvivl om, hvor de står.

Er du mere grøn hernede, end du er dansker?

- Jeg er verdensborger i Valby, og det vil jeg aldrig løbe fra. Men når jeg er her, opdager jeg, at vi ikke er så fjernt fra hinanden, når det kommer til stykket. Vi kan faktisk nå hinanden i det meste af Europa, og vi deler værdier.

- Når vi gør vores arbejde rigtigt og virkelig kaster os ud i lovgivningsarbejdet, så har jeg meget mere indflydelse end et dansk folketingsmedlem. Vi sidder trods alt og laver love for 500 millioner mennesker. Det er der lidt musik i.

Er det derfor, du har valgt europæiske politik frem for dansk politik?

- Det er der forskellige årsager til. Jeg var en af de drivende kræfter i at rykke SF, så vi begyndte at engagere os i europapolitikken. Og da vi pludselig vandt den sag i 2003, havde jeg ikke det store valg. Den første periode blev jeg mast ind, men efterfølgende har jeg fuldstændig selv kastet mig ud i valgene.

- Jeg er jo ikke 70 år længere, så det kan begynde at blive et problem. Men jeg gør det.

Så du er klar til fem år mere?

- I hvert fald til at begynde med. Så må vi se, hvor meget jeg holder til.

Er der noget, der gør dette valg til Europa-Parlamentet anderledes end tidligere valg?

- Det er der bestemt. Vi står i den dramatiske situation, at vi er den eneste tilbageværende demokratiske stormagt, fordi USA ligger i ruiner. Vi står med nogle problemer, der er voldsomme, og som skal løses hurtigt.

- Derudover ved vi ikke, hvad der sker i store medlemslande som Italien, Frankrig og Spanien. Og risikerer vi at få en højrefløj ind, som fuldstændig undergraver tingene? Jeg tror ikke, at det bliver så slemt, som vi frygter, men jeg tror, at vi får problemer med at sikre, at Europa-Parlamentet bliver ordentligt repræsenterende for befolkningen.

- Vi får et andet parlament, end vi har oplevet før, men det bliver ikke mindre demokratisk. Nu skal de store grupper også indstille sig på, at de skal tale med andre end sig selv. Og det er godt.

Så det kan komme til at gavne De Grønne, at den store koalition af kristendemokrater og socialdemokrater måske ikke er der længere efter valget?

- Ja, for det har været det rene cement. Når de først har besluttet noget, så har det ikke været muligt at få ændret noget.

Alle SF's kandidater til EP-valget:

 1. 1

  Margrete Auken (Spidskandidat)

 2. 2

  Karsten Hønge

 3. 3

  Peter Westermann

 4. 4

  Kira Marie Peter-Hansen

 5. 5

  Kirstine Bille

 6. 6

  Troels Stru Schmidt

 7. 7

  Rikke Lauritsen

 8. 8

  Thue Grum-Schwensen

 9. 9

  Jens Rane Holck

 10. 10

  Annemette Schønberg Johnsen

 11. 11

  Lucas Zukunft

 12. 12

  Inger Staahl Jensen

 13. 13

  Allan Norré Pedersen

 14. 14

  Gül Özcan

 15. 15

  Bo Vesterlund

 16. 16

  Rune Frøding

 17. 17

  Anita Lundgren Fischer

 • Læs mere her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk