Maria og Camil hjælper de migranter, der skjuler sig i polske skove: 'Vi kan ikke bare lade som om, de ikke er derude'

Spørgsmålet om migranterne ved grænsen til Hviderusland splitter polakkerne, fortæller ægtepar, der har startet deres egen nødhjælpsoperation.

- Det her er de ting, vi har fået af folk i Polen, som vi kan dele ud, fortæller Maria, mens hun viser det lille lager frem, som hun sammen med sin mand, Camil, har opbygget i et værelse i deres hus.

- Det er mest varmt tøj, men også noget udstyr, soveposer, mad, proteinbarer og sådan noget, fortæller hun.

Rummet er pakket til randen med alt fra babytøj til powerbanks, varme jakker og tasker med vitaminpiller og udstyr til at tænde bål - alt sammen tiltænkt de mange migranter, der i den seneste tid har været fanget på grænsen mellem Polen og Hviderusland.

Parret har også indsamlet kasser med børnetøj til "de mindste migranter". (© DR Nyheder)

Maria og hendes mand, Camil, bor i Polen, blot fem kilometer fra den grænse, som er blevet det absolutte midtpunkt for den verserende strid mellem Hviderusland og EU.

Her er tusindvis af migranter strømmet til grænsen i den seneste måned, kanaliseret ind via Hviderusland med et håb om at komme ind EU med i rygsækken.

Men der er ingen adgang. For den polske side af grænsen er blokeret af pigtrådshegn og tusindvis af polske soldater og grænsevagter.

Mange migranter har derfor i ugevis været strandet i grænseområdet under kummerlige forhold, i improviserede lejre uden adgang til vand og varme eller i skoven inde på polsk territorium i skjul for den polske grænsevagter.

I de seneste uger er tusinder af migranter ankommet til grænsen, hvor de har været strandet uden mulighed for at komme ind i Polen eller tilbage til Hviderusland. Her ses lejren ved grænseovergangen mellem Bruzgi, Hviderusland og Kuznica i Polen, den 17. november 2021. (Foto: BelTA © Ritzau Scanpix)

Camil og Maria er nogle af de polakker, som har valgt at komme migranterne til hjælp. Der er ikke andre muligheder, fortæller de, da DR besøger dem.

- Vi bliver nødt til det. Nogen bliver nødt til at gøre det. Vi bor her, og tanken om, at der mennesker i skoven, som rent faktisk dør, eller kan risikere at dø, hvis de ikke får hjælp…

- Det er lige på den anden side af vores hegn. Det er så tæt på, tilføjer Camil.

- Vi går tit ture i skoven, det er umuligt ikke at hjælpe de her mennesker. Vi kan ikke bare lade som om, de ikke findes, siger ægteparret.

Polen er splittet

EU-lande som Polen har beskyldt Hvideruslands leder, Aleksander Lukasjenko, for at bruge migranter som et våben mod EU ved at hente dem til Minsk og så sende dem ind over grænsen til EU-nabolandene Polen, Litauen og Letland. En anklage, som Hviderusland har benægtet.

Men det er langt fra alle i Polen, der er enige med Camil og Maria i deres tilgang til migranterne.

- Det er svært for os. Det her er ikke et godt land for folk som os, og det bliver værre og værre, fortæller Camil.

Spørgsmålet om migranterne er noget, der deler sindene i Polen, fortæller Maria.

- Man ser meget tydeligt i den her situation, at vi er splittede, siger hun.

For Camil vækker splittelsen minder om den måde, polakkerne håndterede det på under Anden Verdenskrig, hvor nazi-Tyskland udryddede en stor del af Polens jødiske befolkning.

- Det minder om jagten på jøderne under Anden Verdenskrig. Nogle gemmer sig i skoven, nogle hjælper, nogle jager og andre hjælper dem, der jager. Det er kompliceret, men det er den historie, vi kender, siger han.

De ved, at de kan hjælpe

I lokalmiljøet bliver parret tolereret af naboer, som godt ved, at de hjælper migranterne, men som ikke nødvendigvis deler parrets holdning.

Maria og Camil håber, at de kan være med til at vende holdningen til migranterne blandt landsbyens indbyggere.

- De ved, hvad vi foretager os. Og jeg tror, at de med tiden er ved at ombestemme sig. Nu siger de, at når de ser nogen (migranter, red.), så ringer de til os og ikke til grænsevagterne. Så det bliver bedre, siger hun og fortsætter:

- De ved, at det ikke er ulovligt, at de kan hjælpe, og de ved, at grænsevagterne bare vil smide folk væk, fortæller hun.

Parrets naboer i den landsby, de bor i, var skeptiske over det frivillige arbejde til at starte med, men er ved at ombestemme sig, fortæller Maria. (© DR Nyheder)

Flere migranter hentet og sendt hjem

I de seneste dage er Hviderusland begyndt at transportere mange af de flygtninge, der har opholdt sig ved grænsen væk igen. Flere er også blevet sendt tilbage til deres hjemlande, som primært er i Mellemøsten.

Fredag aften lyder meldingen dog fra den polske regering, at Hviderusland endnu en gang er begyndt at sende migranter mod grænsen. Det skriver Reuters.

Talsperson for de polske grænsevagter, Anna Michalska, siger, at allerede torsdag aften var hundredvis tilbage i området. Angiveligt forsøgte myndighederne at få dem til at krydse grænsen i mørke.

- I begyndelsen var der 100 mennesker. Men så kørte de fra hviderussisk side flere mennesker ind på lastbiler. Så var der 500 mennesker.

Polen er ikke det eneste land, der i de seneste måneder har oplevet en øget tilstrømning af mellemøstlige migranter fra Hviderusland, også Letland og Litauen har oplevet det samme.

FacebookTwitter