Marie var tæt på bomben i Beirut: Pludselig sprang vinduerne i lejligheden

Danske Marie Skovgaard var tæt på den bombe, der dræbte otte i Beirut tidligere i dag. Det var et rent tilfælde, at hun ikke selv blev ramt.

Den danske filmdokumentarist, Marie Skovgaard, var tæt på den bombe, der dræbte otte i Beirut tidligere i dag. Det var et rent tilfælde, at hun ikke selv blev ramt. (Foto: Privat © Marie Skovgaard)

Først kom der en sindssyg høj lyd, og så sprang alle vinduerne i lejligheden.

Sådan beskriver danske Marie Skovgaard det øjeblik tidligere i dag, hvor en bilbombe sprang i den centrale del af Libanons hovedstad Beirut.

Hun er i byen i forbindelse med optagelserne til en dokumentarfilm i Syrien og befandt sig hjemme hos en ven 100 meter fra den plads, hvor bomben sprang og dræbte mindst otte og sårede mindst 78 mennesker. Blandt de dræbte var Libanons sikkerhedschef, Wissam al-Hassan.

- Jeg stod på badeværelset og talte i telefon med min producer i Danmark, da det skete. Jeg skreg, og så tænkte jeg ikke på andet end at komme i ly, så vi fandt et bord i dagligstuen. Det var vi under i et lille minut, og så besluttede vi os for at gå ud på gaden, fortæller Marie Skovgaard over en telefon fra Beirut.

Ragnarok

Udenfor var gaden fyldt med glas, et hus var faldet sammen, og en stor sky af mørk røg spredte sig. Alt trafik stod stille, men i det fjerne var der lyd af sirener.

- Folk løb og skreg, mens de prøvede at finde ud af, hvad det præcist var, der var sket. De var forvirrede og vidste ikke, hvad de skulle gøre, siger Marie Skovgaard.

Sammen med sin ven tog hun tilbage til lejligheden og hentede nogle ting og skyndte sig ellers ud til en anden ende af Beirut, hvor hun nu befinder sig.

Se billederne fra angrebet

 • (Foto: STRINGER © Scanpix)
 • (Foto: STRINGER © Scanpix)
 • (Foto: STRINGER © Scanpix)
 • (Foto: STRINGER © Scanpix)
 • (Foto: STRINGER © Scanpix)
 • (Foto: STRINGER © Scanpix)
 • (Foto: STRINGER © Scanpix)
 • Politifolk inspicerer krateret. (Foto: STRINGER © Scanpix)
 • (Foto: STRINGER © Scanpix)
 • (Foto: STRINGER © Scanpix)
 • (Foto: STRINGER © Scanpix)
 • (Foto: STRINGER © Scanpix)
1 / 12

Tak til vasketøjet

Stadig er hun chokeret - særligt ved tanken om, at hun kunne være blevet ramt.

Indtil en halv time før bomben sprang, opholdt hun sig nemlig på den plads, der kort tid efter blev sprængt til ugenkendelighed.

I flere timer havde hun siddet på en Starbucks cafe på pladsen og arbejdet, men besluttede sig for at tage hjem til sin ven for at vaske tøj.

- Det var en tilfældighed, at jeg lige skulle vaske tøj og smuttede rundt om hjørnet og derfor var på sikker afstand af bomben, da den sprang.

- Og jeg kommer automatisk til at tænke på, om det var de mennesker ved siden af eller ham, der gav mig min kaffe, som nu er blevet dræbt af bomben. Det er voldsomt at tænke på, at den ro og orden, jeg forlod, nu er kaos, fortæller Marie Skovgaard.

Fra idyl til kaos

Flere gange har hun været i Syrien og oplevet krigen dér helt tæt på, men oplevelsen i dag overgik alt det, hun eller har været ude for, fordi hun slet ikke var forberedt på, at det kunne ske.

- Når man står i et område af Beirut, som er velstående, og hvor alt ånder fred og idyl, og man har drukket kaffe på en Starbucks cafe og ellers har haft en rolig morgen, så er ens krop slet ikke gearet til den slags. Det kom så uventet, siger hun.

Mens angrebet kom bag på den danske kvinde, var det ikke den store overraskelse for de libanesere, Marie Skovgaard har talt med.

- Folk taler om, at det egentlig er underligt, at det ikke er sket før, men det starter en paranoia hos folk. Alle skuler til biler, der kører forbi. Ingen tør at stå stille, og folk sidder i private hjem og ser tv sammen her til aften. Det skaber en fornyet angst.

Rygte: Syrien står bag

Det er endnu ingen, der har taget ansvar for angrebet, men i Beirut peger pilen mod nabolandet.

- Folk taler om, at det er en politisk akt, der er forbundet med det syriske regime, fortæller Marie Skovgaard.

Fredag aften er libanesere gået på gaden over hele Libanon i vrede over bomben. De kræver, at de skyldige findes og retsforfølges.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk