Marielle blev likvideret med koldt blod – men hendes død giver håb

Mordet på den brasilianske politiker og menneskerettighedsforkæmper Marielle Franco er på en gang historien om håbløshed - og historien om nyt håb.

  • Marielle voksede op i Rios slumområder, og blev gjort til talsmand for byens minoriteter. (Foto: Cris Faga © Represented by ZUMA Press)
  • Marielle voksede op i Rios slumområder, og blev gjort til talsmand for byens minoriteter. (Foto: Kristian Almblad © (C) DR Nyheder)
1 / 2

Da nyheden ramte Brasilien om aftenen den 14. marts i år, kunne ingen have forudset, at mordet på en fremtrædende menneskerettighedsforkæmper ville være den tragiske start på noget smukt.

Marielle Franco drømte om et mere lige og mindre voldeligt Brasilien – og på mærkværdigvis er det præcis hendes død, som de seneste uger har sparket en helt ny bevægelse i gang i Brasilien. Ja endda udover Brasiliens grænser.

I mandags blev hun mindet, og der blev tændt lys for Marielle Franco af tusindvis af mennesker i flere brasilianske storbyer, men også så fjerne steder som New York, London og Vancouver.

Drabet tyder på en bestilt likvidering

Politiet er fortsat i gang med efterforskningen, men endnu er meget få detaljer kommet frem om det brutale drab, der på alle måder ligner en bestilt likvidering.

Marielle var netop færdig med et politisk arrangement for unge sorte i Rio de Janeiros centrum.

Hun satte sig til rette på bagsædet i bilen sammen med en kollega, og hendes chauffør Anderson Gomes satte bilen i gang.

Monica Benicio var Marielles kæreste og samlever op til hendes død. Hun var også til stede for at mindes Franco. (Foto: ANTONIO LACERDA)

Overvågningsvideo viser, at en bil i samme øjeblik sætter efter, og ca fire kilometer længere fremme kører samme bil op på siden og affyrer 13 skud mod bilen med Marielle.

Muligvis var endnu en bil involveret i at få bragt Marielles bil til standsning.

Alle skuddene rammer præcis ved det sæde, hvor Marielle sidder.

Hun bliver ramt af fire af skuddene, og de andre tre skud rammer Anderson Gomes i ryggen. Begge omkommer, mens den tredje kollega slipper uden fysiske mén.

Det hele er overstået på kort tid, og lige siden skuddene rungede ned gennem Rua Joaquim Palhares midt i Rio, har brasilianerne spurgt igen og igen: Hvem stod bag drabet på Marielle Franco?

Marielle modsatte sig den politiske elite

Hun var en helt usædvanlig karismatisk ung politiker.

Og også usædvanlig i den forstand, at hun i 2016 vandt en plads i Rio de Janeiros magtfulde byråd.

Et råd som overvejende består af ældre hvide mænd i jakkesæt.

Marielle var derimod sort, kvinde, lesbisk og var vokset op i et af Rios mange slumområder.

Hun havde gjort sig til talsmand for minoriteterne i byen, men også talt med store ord mod politiets brug af magt og ikke mindst den militære intervention i Rio de Janeiro, som den brasilianske præsident Michel Temer udstedte dekret om midt i februar.

Hæren har siden haft den fulde kommando over sikkerheden i Rio og dermed også det lokale politi.

Det mente Marielle, var en rigtig dårlig ide. Hun frygtede, at hærens tunge våben ville få volden til at eskalere yderligere.

- Marielles død er et attentat mod demokratiet i Brasilien, siger Monica Benicio, der var Marielles samlever og kæreste.

Jeg møder hende foran trappen til den bygning, hvor Rios byråd holder deres forsamlinger.

Hundredvis af mennesker er stimlet sammen og tænder stearinlys, som de efterlader på trappen for at mindes Marielle.

Teorier om et politisk motiveret drab

Monica er ikke i tvivl om, at det var et politisk motiveret drab.

Hun vil ikke gætte på nogle konkrete bagmænd, men påpeger, at der er meget stærke mørke kræfter i Rio, som blander magt og kriminalitet helt ind de politiske organer i byen.

Når man taler med folk på gaden i Rio, kan man høre, at den mest gængse teori er, at nogle magtfulde mennesker fra den brasilianske elite – måske fra den politiske elite - opfattede Marielle som en trussel og derfor bestilte drabet.

Måske udført af en af de militsgrupper, vi ved eksisterer i Rio og Brasilien, hvor politifolk er indblandet og handler på egen hånd.

Den teori har fået ekstra opmærksomhed efter, at det er kommet frem, at den ammunition, der blev brugt den fatale aften i marts, stammer fra et parti ammunition indkøbt af brasiliansk politi tilbage i 2006.

- Jeg kigger stadig over på hendes side af sengen om aftenen og tænker, at hun snart kommer hjem. Jeg kan ikke forstå, at hun er væk, siger Monica Benicio med et forpint udtryk i de mørke øjne.

Hundredvis af mennesker tændte et stearinlys foran Rios byråd for at mindes Marielle. (Foto: Kristian Almblad © (C) DR Nyheder)

Men så trækker hun skuldrene op og ser udover de 1200 stearinlys på trappen med de små forpinte flammer i vinden.

- Hvis de tror, de kan lukke munden på Marielle, tager de fejl. Hun drømte om at skabe en ny bevægelse i Brasilien og se her, det er det, der sker. Vi må fortsætte hendes projekt og hendes arbejde, siger Monica og tænder endnu et lys.

Facebook
Twitter