Markant fald i migranter til Italien

Antallet af migranter er steget måned for måned i Italien, men nu går det den anden vej, viser de seneste tal. En årsag kan være en stærkere libysk kystvagt.

Et medlem af den libyske kystvagt leder efter migrantbåde. (Foto: Hani Amara © Scanpix)

Antallet af migranter, der ankommer til Italien, er faldet markant.

I juli ankom omkring 11.000 migranter fra Libyen via Middelhavet sammenlignet med cirka 23.500 i samme måned året før. Og tendensen fortsætter indtil videre i denne måned.

Italiens indenrigsministerium udgav i går tallene for de første ni dage af august, omtrent 1.500 mod 6.500 i samme periode sidste år.

Italien: Skyldes libysk kystvagt

De seneste tal står i skarp kontrast til den tendens, der har tegnet sig i årets første halvår. Det så nemlig ud til, at der ville komme endnu flere migranter til i Italien i 2017 end i 2016. I månederne februar til og med juni i år er antallet steget støt sammenlignet med sidste år. Men nu er kurven pludselig knækket.

Typisk plejer antallet ikke at falde, før kulde og dårligt vejr rammer Middelhavet i løbet af efteråret.

Der er ikke en entydig forklaring på, hvad faldet, som ses nu, skyldes.

I Italien mener man, at forklaringen skal findes hos den libyske kystvagt, som Italien har været med til at vække til live.

I forsommeren er Libyens kystvagt for alvor kommet i gang med at opfange migranter på vej til Italien og i stedet sende dem tilbage til Libyens kyst. Og det ser man resultatet af nu, mener Italiens indenrigsminister.

- Da vi sagde, at vi ville genoprette den libyske kystvagt, virkede det som en dagdrøm. Sidste weekend reddede de 1.180 migranter, mens hele det internationale apparat kun reddede 130. Det er aldrig sket før i de forgange fire år, siger indenrigsminister Marco Minniti til Politico.

NGO-skibe beordres bort

Mange af migranterne, der forsøger overfarten i små grummibåde, ender med at blive reddet af private nødhjælpsorganisationers redningsskibe. Italien har skærpet kursen overfor organisationerne, og det kan være en anden årsag til faldet i migranter.

Italienerne har krævet, at nødhjælpsorganisationerne underskriver et adfærdskodeks. Kodekset foreskriver blandt andet, at skibene skal tage italiensk politi med om bord, og at de ikke må sende opsamlede migranter over på andre skibe men selv skal sejle dem til en sikker havn. Organisationerne er tidligere blevet kritiseret for ufrivilligt at hjælpe menneskesmuglerne ved at samle migranter op på i Middelhavet.

Desuden kan det have betydning, at stammer i det sydlige Libyen har indgået en aftale med Italien, om at stammerne skal bremse migrantstrømmen fra nabolandet Niger ved at kontrollere grænsen dertil.

Den libyske flåde har derudover netop skruet bissen yderligere på overfor nødhjælpsorganisationerne. Den libyske flåde beordrer nu udenlandske nødhjælpsorganisationer, der redder bådflygtninge og migranter på Middelhavet, om at holde sig langt væk fra libysk farvand.

Facebook
Twitter