Markant leder af USA's fødevareadministration går af

Gottlieb vandt støtte fra begge de store partier i USA i kamp for blandt andet billigere medicin.

Scott Gottlieb, chef for USA's øverste sundhedsmyndighed, Food and Drug Administration (FDA), gør ifølge Donald Trump klar til at forlade sin post. (Foto: Brendan McDermid / POOL © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Chefen for USA's fødevare- og lægemiddelmyndighed, Food and Drug Administration (FDA), gør klar til at forlade sin post i næste måned.

Det bekræfter det amerikanske sundhedsministerium i en pressemeddelelse tirsdag aften dansk tid.

Scott Gottlieb har siddet næsten to år på posten i FDA. Her han har vundet støtte fra begge de store partier i sin kamp for blandt andet billigere medicin og begrænsning af unges brug af e-cigaretter.

I meddelelsen oplister USA's sundhedsminister, Alex Azar, Gottliebs sejre:

- Under Scotts ledelse har FDA opnået historiske resultater inden for nye behandlingsformer og i bestræbelserne på at få folk afvænnet fra afhængighed af stoffer og tobak.

Har haft stor indflydelse

USA's præsident, Donald Trump, bad i 2017 Gottlieb om at afskaffe bureaukrati i FDA.

Men Gottlieb fik samtidig på flere måder skabt en større rolle for agenturet. Blandt andet overraskede FDA ved at få skabt en hel bevægelse for at få mængden af afhængighedsskabende stoffer i cigaretter bragt markant ned.

Gottlieb, som selv er læge, formåede med en vanskelig balancegang, hvor han sikrede sig støtte fra både præsidenten, Republikanerne og Demokraterne i Kongressen, at få sin dagsorden igennem.

Således har FDA blandt andet indført et forbud mod e-cigaretter med frugt- og sliksmag i butikker og på tankstationer.

Trump takker Gottlieb for hans tid på posten i et opslag på Twitter tirsdag aften dansk tid.

Særligt understreger præsidenten Gottliebs arbejde for at sænke prisen på medicin. Det er blandt andet sket gennem godkendelsen af billigere såkaldt kopimedicin, der har de samme effekter som originalproduktet.

- Scott har hjulpet os med at sænke priserne på medicin og få et stort antal generiske lægemidler (kopimedicin, red.) godkendt og ud på markedet.

- Han og hans talent vil blive savnet, lyder det videre fra Trump.

/ritzau/AP

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter