Marlene og Christian måtte overnatte i en kirke, mens vandmasserne slugte deres bil og oversvømmede deres hotel

Dansk par var på ferie i den tyske by Altenahr, da vand fra floden og bjergene på få timer oversvømmede byen.

Ægteparret Marlene og Christian kigger ned på parkeringspladsen foran deres hotel i den tyske by Altenahr, hvor deres bil er forsvundet i vandmasserne. Privatfoto

Hvad der skulle have været en dejlig sommerferieaften på en lille restaurant i den lille by Altenahr i det vestlige Tyskland, udviklede sig på få minutter til en voldsom oplevelse, der kunne have endt galt.

- Det, jeg sidder tilbage med, er taknemmelighed, siger 47-årige sygeplejerske fra Uggerløse, Marlene Caroc Jørgensen.

Onsdag ved middagstid ankom hun sammen med sin mand Christian til deres hotel tæt på floden Ahr.

- Da vi kommer, siger hotelejeren til os, 'ja det regner voldsomt, men i morgen bliver vejret bedre og rigtig dejligt'. Så ingen havde forudset det, siger Marlene Caroc Jørgensen.

Parret, der er på en længere kør-selv-ferie, besluttede at gå ud at spise. De valgte en restaurant på den modsatte side af floden. Men klokken 18.30, blot et kvarter efter de havde bestilt maden, gik strømmen.

Marlene og Christians hotel ligger ved den røde markør på den venstre side af floden, der deler byen i to. De spiste middag på den modsatte side af floden og kunne ikke komme tilbage til deres hotel.

- Vi kan se, at det regner og floden er kraftig, men vi har slet ikke tænkt over, hvor voldsomt det ville være. Men da strømmen går, er vi godt klar over, der er noget galt. Vi går ud og kigger og kan se, vandet er ved at stige rigtigt meget, siger hun.

Vandet spærrer for at komme hjem på hotellet

Parret får at vide, at de ikke kan komme over floden. I stedet går de tilbage til restauranten, der også er et hotel, og booker et værelse dér. Men vandet blive ved at stige, og Christian stoler ikke på, at det er sikkert på det nye hotel, der ligger ved floden.

I stedet søger parret mod den lokale kirke, der ligger lidt højere oppe. Her har mange andre - især ældre turister - også søgt tilflugt.

- På ganske få timer er vandstanden vel steget en seks meter, gætter Marlene.

- Der er en brusende flod ned igennem hovedgaden med træer, der kommer væltende, og biler, der flyder rundt, siger hun. Vandet både kom ned fra bjerget og fra floden.

- Der var mange tanker. Der var jo mennesker, som blev ramt af det her rigtig voldsomt. Vi tænkte på lokalbefokningen. Overlevelse. At komme op og komme væk… passe på sig selv. Helt primitive følelser, siger hun.

Marlene Caroc Jørgeensen og hendes mand Christian.

Marlene og Christian kunne se ned på byen fra deres lidt højere tilflugtssted. Nede i byen forsøgte nogle at sikre deres butikker, mens andre søgte ind på hoteller.

- Vi er glade for, at vi ikke søgte ind på det hotel, vi oprindeligt boede på, for det blev næsten fuldstændigt oversvømmet. Der ville vi have været oppe på taget og skulle have været hentet i helikopter, siger hun.

- Lokalbefolkningen gik virkelig hurtigt i gang. Nogle kæmpede hårdt med at skovle. Andre brød sammen over at se deres livsværk forsvinde for øjnene af dem. Det var meget forskelligt, siger hun.

Stod op til forsvundet bil

I den lokale kirke, hvor primært ældre borgere overnattede, blev der uddelt mad og tæpper.

Udenfor kunne Marlene høre den brusende flod og lyden af ruder, der blev knust.

- Kæmpe store bump af træer, der ramte. Efter det blev slemt, gik vi ikke ud igen, siger hun.

På grund af sit arbejde som sygeplejerske kunne Marlene hjælpe de lokale frivillige brandfolk med at tilse de borgere, der kom til kirken. Der var heldigvis ingen svært tilskadekomne, siger hun. De var i stedet blevet fløjet eller kørt væk.

Mændene i kirken gik sammen om at vende kirkebænkene ind mod hinanden som en form for senge. Men megen søvn blev det ikke til.

- Tæpperne gik til de ældre. Så vi frøs lidt. Men vi havde ikke sovet meget alligevel, siger hun.

Dagen efter var vandet i gaderne væk og vandstanden faldet, fortæller Marlene.

  • Privatfoto onsdag aften
  • Privatfoto torsdag
1 / 2

Parret stod op til omfattende skader i byen. Og til en gennemtrængede lugt af benzin i gaderne fra de ødelagte biler. Dog ikke fra deres egen.

Den havde parret parkeret bag hotellet. Men de kunne ikke nå at flytte den, da vandet pludselig kom strømmende.

- Dagen efter kunne vi så bare konstatere, at den var væk. Vi ved ikke, hvor den er henne. Det er cirka 30 biler på den parkeringsplads, der er skyllet væk, siger hun.

- Og vores hotel havde en pavillion, og den var raseret. Vores hotel havde været helt fyldt med vand. Vi boede på første etage, siger hun.

Marlenes mand Christian fik lov til gå ind på deres værelse, hvor ikke var meget at redde.

- Det materielle fylder uendeligt lidt med de ting, vi har været vidne til, fortæller Marlene.

Berørt af situationen

Parret blev meget berørte af at se byen dagen derpå.

Privatfoto: Altenahr torsdag den 15. juli 2021.

- Det er hjerteskærende. Det var voldsomt at se nogen, der bare gik i gang med at rydde op i deres butik, og andre der stod og så helt opløste ud og ikke vidste, hvor de skulle starte. Det kan jeg godt forstå, når man får et træ ind igennem sin butik, siger hun.

- Og så begyndte de også at finde døde mennesker rundt omkring. Det var voldsomt. At se at der lå bårer rundt omkring med mennesker med noget henover, siger hun.

Marlene og hendes mand er efterfølgende blevet kørt til Köln og har nu fået lejet en bil, så de kan komme hjem til Danmark.

Hvordan har I det?

- Nu bliver jeg berørt, fordi selvfølgelig har vi det hårdt begge to. Men det har også været meget bekræftende, at det materielle bliver meget ligegyldigt, når man sidder med en gammel mand, der har mistet sin kone ud i floden og har mistet alt, hvad han ejer. Og så ikke være ked af, at vi har mistet en bil og vores kamera, siger hun og tilføjer:

- Det, jeg sidder tilbage med, er taknemmelighed.

- Vi kører hjem nu, og så kommer vi hjem til et helt hus, der bare står. Forhåbentlig kommer vi aldrig til at opleve det her igen, siger hun.

Især det vestlige Tyskland er hårdt ramt af oversvømmelser, men også Belgien og Holland melder om voldsomme oversvømmelser. Følg DR's dækning her.

Se før- og efter-billeder fra oversvømmelse ved Bad Neuenahr-Ahrweiler i Tyskland:

Oversvømmelse ved Bad Neuenahr-Ahrweiler, Tyskland (Foto: Google maps © AFP or licensors / Foto: Ferdinand MERZBACH/Ritzau Scanpix © AFP or licensors)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk