Marrakech får Afrikas første bycykler

​Den marokkanske by har i forbindelse med klimatopmødet fået installeret 300 bycykler.

300 bycykler er blevet installeret i Marrakech i Marokko. (Foto: Fadel Senna © Scanpix)

Der var engang, hvor det var cyklister, der zigzaggede lynhurtigt forbi en, når man spadserede ned ad de smalle stræder i Marrakechs historiske Medina-bydel.

Men i de seneste årtier er scootere og knallerter med svinende totaktsmotorer i høj grad blevet de lokale marokkaneres foretrukne transportmiddel, når de skal hurtigt frem.

Det skal der gøres noget ved, mener de lokale myndigheder og FN, som i forbindelse med COP22-klimakonferencen i den nordvestafrikanske by har installeret 300 bycykler rundt om i byen – de såkaldte 'Medina Bikes'.

- Bæredygtighed er blevet en del af vores forfatning, og nu leverer vi på det, siger landets miljøminister, Hakima El Haité, ifølge The Guardian.

Fortsat heftig trafik

Marrakech er den første by i Afrika, der har fået bycykler, og det koster 50 dirham – godt 35 kroner – et leje en i et døgn.

Det er FN-organisationen UNIDO, som har sendt projektet i udbud, og det kommer, få måneder efter at fire el-busser indtog byens gader.

Det var det franske firma Smoove, som tidligere har leveret bycykler til byer som Moskva, Helsinki og Vancouver, der vandt udbuddet. Her håber man, at både de lokale og turisterne vil tage cyklerne til sig i løbet af de fem år, kontrakten løber.

Selvom der er interesse for de nye cykler, er biltrafikken stadig heftig i byen. Og man skal forsat se sig godt for efter hurtigtkørende knallerter og scootere, når man bevæger sig rundt på de brostensbelagte veje i Marrakechs centrum.

Facebook
Twitter