Martin var midt i tyrkisk kaos i nat: Jeg har aldrig været så bange i mit liv

I Martin Streckers ellers rolige lejlighed i Istanbul, rystede væggene i nat, da kupforsøget udspillede sig.

- Jeg begyndte at græde, fortæller Martin Strecker, der både var bange og frustreret over nattens begivenheder i Tyrkiet. (foto: Bradley Secker) (Foto: Sabrina Uldbæk Skjødt Web og Mobil)

Bosporus-broerne i Istanbul er lukket, lød meldingen.

Øjenvidner så kampvogne i gaderne, og turister blev dirigeret tilbage på deres hotel.

Et kupforsøg var i gang, erklærede en tyrkisk tv-station.

Så lød eksplosionerne i Ankara, oprørere på gaden blev skudt, og anarkiet overtog Tyrkiet.

Meldingerne, der væltede ud fra internationale medier, var usammenhængende, men fælles for alle oplysninger var, at situationen var ude af kontrol.

Endnu uvidende og midt i kaosset lå danske Martin Strecker under sin dyne, blot fem minutter fra Taksim-pladsen i Istanbul, da kæresten kom løbende ind og vækkede ham; Militæret havde taget over - Præsident Erdogan skal gå af, krævede de.

- Jeg blev nervøs og frustreret på samme tid, for jeg anee3 ikke, hvad der skete. Jeg har ikke selv holdt mig tilbage med at kritisere regeringen, så jeg tænkte; kan der ske noget med mig?, siger Martin Strecker, der til dagligt er musiker i Tyrkiet.

Sms'erne fra Danmark begynder at tikke ind på hans telefon, og han holder danskerne derhjemme orienteret om sin og Tyrkiets situation, så godt han kan.

Fra regeringen lyder meldingen, at alt er under kontrol, men mens verdensmedierne bringer præsidentens budskab, beretter øjenvidner på Twitter om eksplosioner i Ankara, kampfly i luften og anarki i gaden.

Præsidenten opfordrer sine støtter til at gå på gaden og trodse udgangsforbudet, og alle moskeerne i Istanbul kalder til bøn for at forsvare religionen og neddæmpe oprøret.

Lejligheden rystede

Trods udgangsforbudet går Martin Strecker ned på gaden foran sin lejlighed for at lufte sin trængende dansk-svenske gårdhund. Tv'et i lejligheden viser voldsomme billeder af oprør i gaden, men ved Martins hjem, mellem konsulater og ambassader, er der - bortset fra et par militærkøretøjer - endnu ganske fredeligt.

Han når lige tilbage i lejligheden, da der lyder et gigantisk brag.

- Jeg hører en kæmpe eksplosion. Vi bor på anden sal, og kampflyene flyver meget lavt over bygningen. Vi snakker om, at nu kommer det for tæt på, siger han.

Det buldrer og brager uden for i den tyrkiske nat.

Pludselig bliver knaldene enormt gennemtrængende.

- Jeg tog hunden under armen, og så smed vi os ned ved siden af sengen. Vi viste ikke, hvad der skete. Hele bygningen rystede. Vægge, vinduer, alting. Jeg råber og skriger og er i chok over det, siger Martin Strecker.

Da de kan få ørenlyd igen, ser Martin Strecker og kæresten på hinanden: Er du ok? Ja, er du?

Bragene fortsætter i ét væk. I fjernsynet har premierministeren opfordret militæret til med kampfly at beskyde kupmagernes kampvogne.

- Det var så uhyggeligt. Jeg begyndte at græde. Jeg har aldrig været så bange i mit liv.

Stilhed efter storm

Parret kan ikke mere. De prøver at få lidt søvn. Det er svært. De er utrygge, og det buldrer løs uden for deres vinduer.

- Vi er så følelsesmæssigt udmattede, at vi på en eller anden måde får lidt søvn.

Da Martin Strecker vågner, tænder han fjernsynet som det første. Der florerer stadig voldsomme rygter. Om antallet af dræbte, om flere hundrede anholdte kupmagere, og om militærfolk, der har fået hugget hovedet af som straf for nattens oprør.

Men på Martins Streckers ellers meget trafikerede vej, er alt liv forstummet. Opstandelsen mod regeringen er slået ned. Det blev heller ikke til noget denne gang. Danskeren havde ellers håbet.

- Det eneste, jeg kan høre lige nu, er sporvognen, der engang i mellem ruller forbi, og så airconditonen, siger han.