Marxistiske studerende forsvinder i Kina efter protest

Aktivister er blevet bortført, efter de har demonstreret for arbejderes rettigheder.

Tre nylige kandidater fra Peking Universitetet i Beijing blev i sidste uge bortført af myndighederne, siger aktivister (arkivfoto). (Foto: Thomas Peter © Scanpix)

Man skulle måske tro, at det var relativt sikkert at være marxist og kæmpe for arbejderes rettigheder i det kommunistiske Kina.

Men i løbet af weekenden er mindst ti unge aktivister med forbindelse til en marxistisk organisation blevet fjernet med magt forskellige steder i Kina, skriver nyhedsbureauet AP.

Organisationen Jasic Arbejdere Støttegruppen anklager de kinesiske myndigheder for bortførelserne. De fandt blandt andet på i hovedstaden Beijing på Peking Universitetet, hvor tre kandidater blev slæbt ind i ventende biler af ukendte mænd.

Lignende aktioner fandt sted i byerne Shenzhen, Guangzhou og Shanghai.

Styrets egen skyld

Tv-stationen CNN oplyser, at de marxistiske aktivister er forsvundet siden i sommers.

I juni opstod der en konflikt i Shenzhen på industrivirksomheden Jasic Technology, hvor arbejdere ønskede at lave en fagforening.

Ansøgningen blev afvist af det kinesiske styre, der efterfølgende anholdt arbejdere, som demonstrerede mod beslutningen.

Protesten vakte sympati på kinesiske universiteter, og studerende begyndte at rejse til Shenzhen for at støtte arbejderne. Siden er både arbejdere og deres støtter begyndt at forsvinde.

Eksperter peger på, at Kinas præsident, Xi Jinping, har gjort et stort nummer ud af, at studerende i landet skal undervises i marxisme.

- Nu har de taget det til sig. På en måde er det noget, styret selv har skabt, siger Eli Friedman, som er lektor ved det amerikanske Cornell University, som har arbejdet tæt sammen med universiteter i Kina.