Massegrav med babyer og børnelig fundet på gammelt irsk børnehjem

Kommission, der undersøger irske børnehjem, er chokeret.

Et mindesmærke i den irske by Tuam markerer, at op mod 800 børn formentlig mistede livet på et moder- og børnehjem drevet af nonner fra fra 1925 til 1961. (Foto: © PAUL FAITH, Scanpix)

Efterforskere har fundet de jordiske rester efter et "betydeligt antal" afdøde børn ved et såkaldt moder- og børnehjem i den irske by Tuam.

De jordiske rester er fundet i nogle underjordiske kamre.

Det oplyser en irsk kommission, som undersøger forholdene på 14 moder- og børnehjem i Irland, hvor ugifte, gravide kvinder blev sendt hen.

Fokus er på tidsperioden fra 1922 til 1998.

- Kommissionen er chokeret over opdagelsen og fortsætter med undersøgelserne af, hvem der har ansvaret for at efterlade de jordiske rester på denne måde, skriver kommissionen i en udtalelse.

Hvor mange børnelig, der er fundet rester af, oplyses ikke.

800 dødscertifikater

Moder- og børnehjemmet i Tuam kom i mediernes søgelys for nogle år siden, da en lokal historiker fortalte om fundet af dødscertifikater på 800 babyer på børnehjemmet, som blev drevet af de katolske nonner 'Bon Secour søstrene' fra 1925 til 1961.

Det fik den irske regering til at nedsætte en kommission, som skulle undersøge påstandene og de forhold, som børnene, og måske også deres mødre, har mistet livet under.

I udtalelsen fra kommissionen lyder det, at det "betydelige antal" ligrester er blevet fundet i "mindst 17 af 20 underjordiske kamre, som er blevet undersøgt".

Hvad meningen med kamrene har været, ved kommissionen ikke, men de kan være brugt til behandling af spildevand.

Samtidig skriver kommissionen, at en undersøgelse af ligresterne viser, at børnene på dødstidspunktet var mellem 35 uger og to-tre år gamle, og at ligresterne kan dateres tilbage til den tid, hvor børnehjemmet lå på grunden.

Ifølge BBC blev omkring 35.000 ugifte, gravide kvinder sendt til moder- og børnehjemmet i Tuam og ni andre institutioner i Irland, hvor samfundet så skævt til ugifte mødre og deres børn, og hvor den katolske kirke ofte drev institutioner som skoler, børnehjem og hospitaler.

Den irske by Tuam ligger i den vestlige del af landet omkring 200 kilometer fra Dublin. (Foto: © PAUL FAITH, Scanpix)

Foruroligende nyheder

'Bon Secour søstrene', som drev hjemmet, har i en udtalelse oplyst, at de samarbejder med kommissionen for at nå frem til sandheden om, hvad der skete på hjemmet i Tuam.

Det skriver Irish Times.

Også den irske børne- og ungeminister har kommenteret de nye oplysninger.

- Det er meget sørgelige og foruroligende nyheder. Det var ikke uventet, da der har været påstande om ligrester på stedet i løbet af de sidste år. Frem til nu har det været rygter. Nu har vi bevis for, at de ligresterne er der, og at de stammer fra tiden med med moder- og børnehjemmet, som blev drevet i Tuam fra 1925 til 1961, siger børne- og ungeminister Katherine Zappone i en udtalelse.

Kommissionen skal være færdig med sit arbejde til januar næste år.