Massegrav og myrdet familie: 35.000 blev dræbt i Mexico sidste år

Den mexicanske præsident gik til valg på at bekæmpe drab og kriminalitet.

I november blev ni medlemmer af den samme familie dræbt i et opgør mellem narkobander i det nordlige Mexico. (Foto: Str © AFP or licensors)

Med 34.582 drab sidste år slår Mexico en trist rekord i landets historie. Det svarer til næsten 95 drab om dagen i gennemsnit.

Det viser tal fra mexicanske myndigheder.

Det er det højeste antal dræbte siden 1997, hvor landet begyndte at føre officielle statistikker, og tallet er 2,5 procent højere end i 2018.

Stigningen i drab er sket, mens præsident Andres Manuel Lopez Obrador har brugt sit første år på posten på at forsøge at bekæmpe kriminalitet forbundet med narkokarteller i landet - hvilket endnu ikke har været med til at nedbringe antallet af drab.

Mexico har været hårdt plaget af vold og hård kriminalitet siden 2006, hvor der blev erklæret krig mod narko i landet, og landets militær blev involveret i den krig.

Andres Manues Lopez Obrador har brudt med sine forgængere ved at sige, at hans regering ikke fører krig mod kartellerne. I stedet har han lovet at sætte ind mod korruption i stedet og bruge penge på sociale indsatser frem for militæret.

Medlemmer af den mormonske LeBaron-familie ser på den nedbrændte bil, som deres familiemedlemmer kørte i, da de blev beskudt og dræbt i krydsild mellem to narkokarteller. (Foto: HERIKA MARTINEZ © Scanpix)

Men sidste år bød alligevel på flere enkeltsager, hvor adskillige blev dræbt i opgør mellem bander og karteller.

Tre kvinder og seks børn dræbt i opgør

Tilbage i november kostede rivalisering mellem to narkokarteller dele af en stor familie livet i det nordlige Mexico. Her blev en amerikansk, mormonsk familie fanget i krydsilden mellem de to karteller.

Kartelmedlemmer åbnede ild mod ofrenes biler, som de kan have forvekslet med andre kartelmedlemmers biler.

Tre kvinder og seks børn blev dræbt. Den ene kvinde, da hun trådte ud af sin bil for at vinke med armene og signalere, at familien intet havde at gøre med kartelopgøret.

Otte børn blev fundet i live omkring gerningsstedet, efter at de havde søgt tilflugt i en nærliggende busk.

I november indledte politiet i delstaten Jalisco en efterforskning af en grusom sag, hvor ligene af 50 personer blev fundet på en gård i et område, hvor narkokartellet Jalisco Nueva Generación holder til.

Arven efter El Chapo

De nuværende kamphandlinger mellem kartellerne er opstået i det dødvande, der er skabt som konsekvens af fængslingen af El Chapo Guzman sidste år.

Han var indtil da leder af det største kartel, Sinaloa-kartellet, der sad på meget af narkohandlen i Mexico og USA.

El Chapo Guzman var en af de ledere, som Mexicos militær havde øjnene stift rettet mod - ligesom de havde på ledere af andre karteller.

I december blev der fundet en massegrav på en gård i Jalisco, der er hårdt plaget af organiseret kriminalitet. Mellem januar og november blev der ifølge lokale myndigheder anmeldt 2.500 mord i delstaten. (Foto: Ulises Ruiz © AFP or licensors)

Narkokrigen har sendt en række ledere bag tremmer, mens andre er blevet dræbt. Men det har betydet, at karteller er blevet splittet op. I stedet er der opstået en masse mindre grupper, der kæmper om territorier.