Massemorders far: Han ødelagde den kærlighed og omsorg USA tilbyder

DR’s Oliver Routhe Skov har interviewet faren til manden bag USA’s værste masseskyderi.

For få dage siden gik Seddique Mateens søn amok og dræbte 49 personer på en homo-natklub i Orlando, Florida.

I dag har han inviteret flere hold journalister til en slags pressekonference for at fortælle sin historie.

- Jeg tænker på de personer, der har mistet deres far, bror eller onkel og alle deres børn, siger Seddique Mateen blandt andet.

Lige nu ved man ikke, hvad motivet bag massakren var. Omar Mateen har svoret troskab til blandt andet terrororganisationen IS, men flere vidner er stået frem og sagt, at han var regelmæssig gæst på Pulse, og at han også var at finde på en homo-datingapp.

Seddique Mateen afviser, at sønnen var homoseksuel. Eller, at han skulle være radikaliseret.

- Jeg vil gerne vide, hvorfor han gjorde det, jeg ved ikke mere end jer. Han ødelagde den kærlighed og omsorg, som USA tilbyder alle. Jeg har boet her længe, og en ting jeg ved, er, at der i USA er meget kærlighed og omsorg. Min søn er født i New York og har gået i skole i Florida, og jeg ville ønske, at han havde lært det, siger han.

Korrespondent: Det virker ikke som om, han har forstået, hvad der er foregået

Seddique Mateen har fra starten indtaget en usædvanlig rolle, da han forud for dagens pressemøder også lagde en video ud, hvor han kommenterer skyderiet. Her kom han blandt andet i modvind, da han sagde:

”Gud nok skal straffe homoseksuelle for deres gerninger.”

- I går og dagen før var et stort chok for mig, og jeg tænkte ikke klart, så hvis jeg har sagt noget forkert, håber jeg, man kan tilgive mig, sagde han i dag ved pressekonferencen.

Om det var et svar på gårsdagens kommentar fremgik ikke.

Ved dagens interview langede han også ud efter sikkerheden ved klubben Pulse.

- Når man har et sted, hvor der kommer 300 personer ind, så har ejeren et ansvar for sikkerheden. Hvis der var god sikkerhed, så var det her ikke sket. Mit spørgsmål er, hvorfor der ikke var sikkerhed. Og jeg ville ønske politiet var hurtigere, de skulle have angrebet før, sagde Seddique Mateen.

For Oliver Routhe Skov var det en speciel oplevelse at interviewe faderen.

- Det virker ikke som om, han har taget det ind, han virker ikke, som om han har forstået, hvad der er foregået, og han vil meget gerne tale med pressen. Han afviser at have del i det, og han afviser, at der er tale om islamisk terrorisme, og han vil ikke høre tale om, at sønnen er homoseksuel, siger han.