Massivt pres på Iran: Sådan reagerer lande med ofre i flystyrt på nye oplysninger

De pårørende til ofrene har krav på at få sandheden frem, lyder det.

Mange mennesker lægger blomster og tænder lys for ofrene for flystyrtet i Iran i den canadiske by Toronto. (Foto: BLAIR GABLE © Scanpix)

De syv lande med ofre for flystyrtet over Teheran forleden lægger nu et massivt pres på Iran for at få sandheden frem.

Det sker, efter at Canada har fremlagt oplysninger om, at flyet blev ramt af et iransk jord-til-luft-missil. Flyet havde 176 personer ombord - alle mistede livet.

Herunder kan du få et overblik over landenes reaktioner på de nye oplysninger:

Iran: 82 ofre

Vragrester ligger spredt ud over et stort område uden for Teheran efter flystyrtet forleden. (Foto: Wana News Agency © Scanpix)

Iran afviser at have affyret et jord-til-luft-missil mod det ukrainske fly og opfordrer canadierne til at fremlægge beviser for deres anklager. En talsmand fra den iranske regering, Ale Rabiei, har kaldt oplysningerne fra Canada "en stor løgn".

- Alle disse meldinger er psykologisk krigsførelse mod Teheran. USA forværrer de efterladte familiers smerte, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han understreger, at flere udenlandske myndigheder og Boeing allerede er inviteret til at komme til Iran for at undersøge sagen. Det er dog uklart, om de får adgang til hele området, hvor flyet styrtede ned, og alle vragdelene.

Iranerne har forklaret, at Boeing-flyet forsøgte at vende om og søge tilbage mod lufthavnen i Teheran som følge af et "problem".

Ifølge den iranske chef for efterforskningen af flystyrtet er flyets sorte boks beskadiget, men det skulle stadig være muligt at høre lyd fra cockpittet. Boksene bliver undersøgt senere fredag af de iranske myndigheder.

I timerne inden flystyrtet havde Iran gennemført et missilangreb mod to baser i Irak med mange amerikanske soldater. Den ene var luftbasen Al-Asad, hvor der var udstationeret 133 danske soldater.

Canada: 63 ofre

To kvinder sørger i den canadiske by Toronto. (Foto: GEOFF ROBINS © Scanpix)

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, har efterlyst en omfattende og helt åben undersøgelse af flystyrtet.

Han holdt torsdag eftermiddag dansk tid en pressekonference og fremlagde oplysninger, der peger i retning af, at iranerne skød det ukrainske fly ned.

- Vi har efterretninger fra flere kilder - herunder vores allierede og vores egne - der viser, at flyet blev skudt ned af Iran, sagde han og understregede, at det kunne være sket ved en fejl.

Justin Trudeau har slået fast, at Canada insisterer på at få flystyrtet undersøgt og ikke helmer, før det sker.

Ukraine: 11 ofre

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelensky (nr. 2 fra højre), mødes mere flere efterladte til dræbte ukrainere efter flystyrtet. (Foto: ho © Scanpix)

Også Ukraine er fast besluttet på at få hele sandheden frem. Præsidenten, Volodymyr Zelensky, har udtalt, at landet vil gøre alt for få igangsat en grundig undersøgelse.

Ifølge New York Times forhandler ukrainerne lige nu med iranerne om at få adgang til området, hvor flyet styrtede ned, for at søge efter mulige fragmenter fra et missil.

Det nedstyrtede fly tilhørte et ukrainsk flyselskab. Ukraine har fået kritik for at lade flyet lette fra Teheran så kort tid efter de iranske missilangreb på baser i Irak, men præsidenten har afvist det og henvist til, at mange andre flyselskaber lod deres fly lette.

Sverige: 10 ofre

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, kræver en grundig undersøgelse af flystyrtet. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

Mindst ti svenskere omkom i flystyrtet, og de nye oplysninger om det mulige missil affyret af iranerne får nu statsminister Stefan Löfven til at kræve fuld åbenhed.

Han oplyser til det svenske nyhedsbureau TT, at han torsdag var i kontakt med Canadas premierminister, Justin Trudeau, og at de blev enige om, at alle berørte lande bør være med i efterforskningen.

Afghanistan, Storbritannien og Tyskland

Permierminister Boris Johnson kræver også fuldt samarbejde fra iranernes side. (Foto: ho © Scanpix)

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har udtalt, at hans regering allerede samarbejder med Canada og andre lande om at komme til bunds i efterforskningen af flystyrtet.

- Der er behov for en grundig og gennemsigtig undersøgelse af det her, lød det.

- Det er vitalt, at sandheden kommer på bordet, og at vi lader de efterladte familier sørge efter deres enorme tab, sagde Boris Johnson.

Der har ikke umiddelbart været nogen reaktioner fra den afghanske eller tyske regering i kølvandet på oplysningerne fra den canadiske regering. Vi opdaterer artiklen, hvis der kommer meldinger fra de to lande.

Facebook
Twitter