Mathilde Kimer: Georgisk ”kirke” gjorde mig til biskop af Danmark

DR's Ruslandskorrespondent har besøgt et af de mere alternative indslag i den georgiske valgkamp.

Partiet​​​​​​​ Girtji har gjort næsten 12.000 georgiske mænd til præster. (© dr)

- Har du lyst til at blive biskop af Danmark, spørger den unge veltrimmede mand fra partiet Girtji, da jeg spørger ind til partiets store succes med en falsk trosretning, der skaffer unge mænd ud af den obligatoriske ét år lange værnepligt.

Mirian Bezhitasjvili er en af hovedstadens hippe unge mennesker, der begejstret er trådt ind i det libertære parti og nu hjælper med at udnævne ”præster”, som ifølge den georgiske lovgivning er fritaget for militærtjeneste.

- Så, nu er du præst i vores kirke, den evangeliske kristne protestantiske trosretning ”Bibelsk Frihed”, og har ret til at forkynde, griner han og rækker mig et fortrykt papdiplom, som han netop har skrevet mit navn på.

(© dr)

Næsten 12.000 georgiske mænd har lagt vejen forbi partiet for at kunne hente netop dette stykke papir i løbet af det seneste år, og dermed er det formentlig partiets mest populære mærkesag.

Det skulle dog måske lige kunne udkonkurreres af den anden store mærkesag, som er liberalisering af marihuana.

Fra nabokontoret, hvor andre medlemmer er i gang med en af deres liveoptagelser på Facebook, siver den umiskendelige lugt af hash. Både piber og jointpapir ligger frit fremme, mens de diskuterer dagens præsidentvalg.

I sidste weekend blev partileder Japaridze og en del medlemmer iklædt dyrekostumer anholdt, da de uddelte joints i en af hovedstadens parker.

Kuriøse kandidater og første folkevalgte kvinde i Kaukasus

Det har ikke skortet på kuriositeter blandt de 25 opstillede kandidater. Eksempelvis har georgierne mødt en dommedagsprofet, der i sin kampagne har fremført, at Georgien er blevet tildelt en særlig rolle i ”det endelig slag mellem det gode og det onde”.

Eller kandidaten, der i en debat lovede at bygge 800.000 nye boliger til samtlige familier i landet.

Men de første exitpolls tyder på, at de ikke er blevet belønnet for de skøre indslag. I stedet ser det ud til, at de to traditionelle blokke skal konkurrere om præsidentposten i en anden runde.

Den franskfødte kvinde Salome Zurabisjvili gjorde sig voldsomt upopulær under valgkampen ved at antyde, at Georgien selv var skyld i krigen mod Rusland i 2018.

Alligevel står hun til at gå videre og måske tilmed vinde præsidentposten. Det er sket, fordi hun er mangemillionæren og Georgiens ubestridt mest indflydelsesrige mand, Bidzina Ivanisjvilis, projekt.

Han har investeret massivt i hendes kampagne og de første exitpolls antyder, at det har været en succes.

En af Girtjis mærkesager er fri marihuana. (© dr)

Hvis Salome Zurabisjvili når over de 50 procent, bliver hun den første folkevalgte kvinde i hele regionen, men det er ikke værd at fejre, mener det ellers friheds- og lighedshyldende Girtji-parti.

Som mange andre i Georgien, kalder de Zurabisjvili for en marionet, der kun bliver indsat for at udføre rigmandens ønsker.

- Det er et seriøst problem. Det er ikke bare en mand med indflydelse – det er en mand med mange penge. Han har flere penge, end vi har i statsbudgettet. Han kontrollerer alle magtcentre i landet. Domstolene, politiet og den lovgivende magt. Han kontrollerer et forfatningsflertal i parlamentet. Han kontrollerer alt, fortæller partiformand Zurab Japaridze

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk