Matilde Kimer: Det er en stærkt presset Putin, der nu er i gang med at eskalere konflikten

Det er uvist, om Putin bluffer eller ej, når han nu siger, at han er klar til at bruge atomvåben.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, talte her til morgen til det russiske folk. (Foto: Adrien Fillon/Zuma/Ritzau Scanpix)

Der er tale om en eskalering af konflikten i Ukraine, efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, her til morgen har annonceret en delvis militær mobilisering af den russiske hær.

Sådan lyder vurderingen fra DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

- Det er er ingen hemmelighed, at det har været afsindigt svært for den russiske regering at rekruttere folk til at tage til Ukraine. Nu bliver det så tvungen mobilisering, siger hun med henvisning til, at 300.000 reservestyrker med kamperfaring ifølge det russiske forsvarsministerium vil blive indkaldt til hæren.

- Nu må vi se, hvor hurtigt man kan stampe de her mennesker op. I de seneste uger og måneder har vi set, at det har været ganske vanskeligt for Rusland at finde soldater, der har været villige til at tage til fronten. Hvis man reelt lykkes med at sende flere hundredetusinde soldater afsted, så vil det give større modstand og flere kampe, siger Matilde Kimer.

Her taler præsident Putin til det russiske folk:

Truer med atomvåben

Morgenens tale var den første store tale til nationen fra den russiske præsident, siden han indledte sin invasion af Ukraine i slutningen af februar i år. Her nævnte han blandt andet også, at Vesten lige nu udsætter Rusland for såkaldt 'atomafpresning', og at han ikke vil finde sig i det.

- Når vores lands territoriale integritet bliver truet, vil vi selvfølgelig bruge alle nødvendige og tilgængelige midler til at forsvare Rusland og vores folk. Dette er ikke en bluff. Og dem, som forsøger at afpresse os med atomvåben bør vide, at vinden meget vel kan vende og blæse i deres retning, sagde den russiske præsident under talen og tilføjede, at den russiske regering vil øge våbenproduktionen i Rusland.

Ifølge Matilde Kimer er der tale om en direkte atomtrussel mod Vesten, og det er "meget bombastiske udmeldinger", understreger hun. Om det er bluf eller ej, kan hun dog ikke vurdere.

- Det er en fuldstændig åben trussel om, at Putin er villig til at bruge atomvåben, hvis man bliver presset. Det er noget, vi har talt om og frygtet i månedsvis, og nu tager han den frygt og holder den lige op i ansigtet op på den vestlige verden. Jeg er ikke i stand til at vurdere, om at han er klar til at trykke på den knap, eller om han bluffer. Men det er ikke noget, der er sjovt at høre, siger Matilde Kimer og tilføjer, at den russiske præsident lige nu er "voldsomt presset".

- Det her er en Putin, der på nærmest alle parametre er på bagben, fordi det går dårligt med krigen, og fordi stemningen i Rusland er dårlig, utryg og usikker. Så det er en anden Putin, og han er risikovillig i en grad, fordi man har alt at tabe, siger DR's Rusland-korrespondent og understreger, at nu rykker krigen i Ukraine for alvor ind i tusindvis af russeres hjem.

Noget, mange ellers har forsøgt at holde væk.

- Rigtig mange russere har evnet at bygge en mur op, hvor krigen har virket som noget meget fjernt og uvedkommende for dem. Nu er det også deres fædre, mænd og sønner, der bliver trukket ind i den, om de vil det eller ej. Den seneste måling, man kan tillægge nogen som helst værdi, viste, at hver femte russer støttede krigen. Det efterlader unægtelig et flertal, der enten er ligeglade eller direkte imod den, siger Matilde Kimer.

Sådan står fronten i Ukraine. (Foto: Nathalie Nystad (Grafik))