DR's Matilde Kimer er tilbage i Moskva: 'Der er simpelthen ingen, der taler om krigen'

I Moskva mærker man nærmest ikke, at Rusland er i krig. Bortset fra de højere priser.

Her er DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer, kommet tilbage til Moskva. Det tog hende fem dage at komme ind i Rusland.

De seneste måneder har det været ualmindeligt svært for vestlige medier at rapportere fra Rusland.

For kort efter krigen i Ukraine brød ud, indførte Rusland en ny lov, der gjorde det ulovligt at sprede "falske nyheder" om det russiske militær - for eksempel ved at kalde krigen i Ukraine for en krig. En handling, der kunne føre til både en bøde og i værste fald fængsel.

Derfor trak mange vestlige medier deres journalister ud af Rusland. Nogenlunde samtidig valgte DR, at Rusland-korrespondent Matilde Kimer ikke skulle arbejde fra Rusland, men i stedet skulle til Ukraine for at dække krigen.

Men nu, to måneder senere, er DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer, tilbage i den russiske hovedstad, Moskva, hvor hun bor.

Og selvom Rusland nu er et land, der står midt i en angrebskrig mod et naboland, er der ikke meget, der har forandret sig i hovedstaden, fortæller hun.

- Når jeg ser på byen og menneskerne, så er der ikke rigtig nogen forskel.

- Det er en ret vild kontrast at være i Moskva og så være i Kyiv, hvor der jo er krig, men også i Riga eller Warszawa. Der bliver man hele tiden mindet om, at der er krig i Europa. Det kan man overhovedet ikke mærke i Moskva, siger hun.

Tog fem dage at komme ind

Selvom hun har visum til Rusland og tilladelse til at arbejde og bo i landet, var det ikke ligetil at komme ind.

Hendes plan var at køre ind i Rusland for at have en bil med. Men ved grænsen blev hun først mødt af flere timers ventetid og en afhøring hos den russiske sikkerhedstjeneste FSB.

- De ville gerne vide, hvilke historier jeg havde tænkt mig at lave her. Der måtte jeg jo bare sige, at jeg er fastboende og jo ikke kan vide, hvilke historier jeg har tænkt mig at lave resten af min tid her, fortæller hun.

Ind i landet kom hun dog ikke. Hun blev afvist og måtte køre tilbage til Riga i Letland for at tage et fly til Istanbul og derfra til Moskva.

En lidt længere tur end planlagt, der endte med at tage fem dage.

I lufthavnen lykkedes det hende at komme gennem paskontrollen - men ikke helt uden besvær.

- Det var ikke, som det plejer, hvor jeg bare får et stempel i passet og går videre. Jeg tror, kontrolløren ringede til 20-30 forskellige numre og fortalte, at nu stod der en journalist. For det står der i mit visum, at jeg er.

Tilbage i Moskva er der altså kun få ting, der afslører, at man står midt i et land i krig. Blandt andet er nogle vestlige forretninger lukket, og så er der priserne. De er meget højere, end da hun forlod Rusland for få måneder siden.

Meget er, som det plejer i Moskva. Bare ikke priserne i supermarkedet. Billedet her er fra et supermarked lige uden for Moskva 21. april. (Foto: MAXIM SHIPENKOV © Ritzau Scanpix)

- Et eksempel er nogle vitaminpiller, som jeg plejer at købe til mine unger. De plejer at koste 100 kroner, nu koster de 150 kroner. Det tror jeg er en prisstigning, som man kan overføre til rigtig meget andet, så det er noget, russerne mærker, når de handler, siger Matilde Kimer.

Taler ikke om det

Men ellers mærker man det ikke i gadebilledet. Heller ikke selvom man forstår russisk og kan høre, hvad folk går og taler om.

- Jeg gør mig umage for at prøve at lytte med i folks samtaler - meget uhøfligt - for at få en fornemmelse af, hvad folk egentlig taler om i metroen eller på caféerne. Og der er intet. Der er simpelthen ingen, der taler om krigen, fortæller hun.

Efter også at have talt med folk i sit russiske netværk beskriver hun det som, at der er en form for kæmpestort filter på. Man taler ikke om det på gaden. Og hvis man overhovedet taler om det, gør man det hjemme i køkkenet.

Loven om ikke at fortælle "falske nyheder" om krigen i medierne gælder stadig. Så journalister risikerer stadig bøder og fængsel for at rapportere om krigen. Om det kommer til at påvirke hendes muligheder for at rapportere fra Rusland, ved hun ikke endnu.

- Men de her love er et forsøg på at ramme de russisksprogede medier. Dem, der har et stort russisk publikum. Og der er nok ikke så mange, der bruger DR i Rusland.

- Så på den måde har jeg nok et andet spillerum som udenlandsk journalist, der har en målgruppe, der ikke er russisk, siger hun.

Til gengæld forventer hun, at det bliver meget sværere at få russere i tale, end det har været tidligere.

- Folk er ekstremt mistænksomme. Der er en skepsis overfor Vesten, som om man er repræsentant for en fjendtlig enhed. Det er meget markant.

- Og vi bliver også nødt til at gøre os nogle tanker om deres sikkerhed. En ting er jo, at jeg godt tør spørge dem om noget. Men hvad risikerer de ved, at jeg bringer deres svar? Det er en overvejelse, som er blevet meget present nu med de nye love, siger hun.

Der bliver nok at dække som journalist i Moskva. Allerede i dag besøger FN's generalsekretær, António Guterres, Rusland, hvor han skal møde præsident Putin. Det kan du læse mere om i løbet af dagen her på dr.dk.