Matilde Kimer i Ukraine: Tusinder fanget i angreb med tunge våben

Den sidste uge er kampe i det østlige Ukraine blusset voldsomt op, og ingen tror på fred, fortæller DR's korrespondent.

I byen Adiivka i det østlige Ukraine forbereder indbyggerne sig lige nu på, at kampe mellem pro-russiske separatister og regeringsstyrker begynder på ny.

DR’s Ukraine-korrespondent, Matilde Kimer, har i dag besøgt byen ved fronten.

Lige nu har indbyggerne et pusterum. Der er indgået en kortvarig våbenhvile, mens man reparerer gas-, el- og vandledninger, der er blevet beskadiget under kampene, fortæller hun.

- Der var ret stille og roligt. I de timer, hvor jeg var ved fronten, hørte vi enkelte brag fra artilleri eller granater og salver fra maskingeværer, men sammenlignet med de kampe, der har været over den seneste uge, så er det ingenting, siger Matilde Kimer.

Kampene foregår ikke kun ved byen Adiivka, men over hele den 400 kilometer lange frontlinje.

På grund af skaderne har flere hundredetusinder været uden vand, varme og el i det østlige Ukraine. I dag har frivillige delt mad ud i Adiivka, hvor indbyggerne er stærkt påvirket af kampene.

- De har skudt så længe. Så hører vi det fra den ene side og så fra den anden side, siger Ljudmila Boldereva, der bor i byen, til DR Nyheder.

- Jeg er ikke bange for noget længere. Der sker det, der sker.

Soldaterne er klar til at 'gå på arbejde' igen i morgen

Flere tusinde mennesker er fanget midt i angreb med tunge våben. En af dem er Olga Duzhikova, der viser sin gennemhullede lejlighed frem til nyhedsbureauet AP.

- Jeg hørte et højt brag, og vinduerne blev knust. Jeg forstod slet ikke, at det havde ramt min lejlighed, siger hun.

Våbenhvilen slutter i morgen tidlig klokken 7, og at den skulle strække sig ud over det, er usandsynligt, siger Matilde Kimer.

- Det har jeg ikke mødt nogen, der tror på. Faktisk har man lavet den her helt lokale våbenhvile tidsbegrænset for at sikre, at den holder. Jeg har ikke mødt en soldat endnu, der ikke tror, at han skal på arbejde i morgen, siger Matilde Kimer.

Udsigten til en løsning venter tilsyneladende ikke rundt om hjørnet, forklarer korrespondenten.

- Jeg tror desværre, at den uge, der er gået, har bevist, at parterne til dels ikke respekterer den internationale fredsaftale. Og de læser dem også forskelligt. Så vi må nok konstatere, at man fra begge sider er af den overbevisning, at der stadig er noget at vinde på slagmarken, idet man har forhandlet i det seneste halvandet år uden ret meget resultat.

35 personer har mistet livet den seneste uge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk