Matilde Kimer om ukrainsk besøg: Danmark er en ven i nøden

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, kommer på officielt besøg i Danmark og mødes med dronningen og Løkke.

Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, skal under sit besøg i Danmark mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen, dronningen, Dansk Industri og herboende ukrainere. (Foto: Ilmars Znotins © Scanpix)

Ukraine er på mange områder et land i krise.

Økonomisk kæmper landet med stor statsgæld. Politisk hæmmes fremskridt af langsommelige reformer og korruption.

Sikkerhedsmæssigt raser krigen fortsat med pro-russiske separatister i den østlige del af landet.

Når Ukraines præsident, Petro Porosjenko, i dag kommer på officielt besøg i Danmark bliver der derfor rigeligt at tale om med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det giver god mening for præsidenten at aflægge et besøg i lille Danmark. For vi er både politisk og menneskeligt en ven i nøden, fortæller DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

- Danmark er en lille, men solid partner. Det gælder dels med den moralske opbakning. Det officielle Danmark har sympati for Ukraine som den lille land, der bliver trynet af det store land, Rusland. Dels er Danmark med til arbejde for nogle af de reformer, som Ukraine står over for, siger hun.

Dansk korruptionskamp

Matilde Kimer fortæller, at Danmark et af de lande i Europa, der har ført den tydeligste retorik i forhold til, at EU bliver ved med at låne landet milliarder, samt at sanktionerne mod Rusland skal fortsætte som modsvar på russernes behandling af nabolandet.

- Danmark har en klar opfattelse af, at Ukraine har brug for hjælp, og at landet er offer for russisk aggression og derfor har fortjent vores hjælp, siger Matilde Kimer.

Danmark leder blandt andet arbejdet med at få korruption bekæmpet i Ukraine. Og danske sprogofficerer er sendt til østfronten for at hjælpe i krigen.

Krigen mellem Ukraine og pro-russiske seperatister foregår i den østlige del af landet. 800 km fra hovedstaden Kijev. Krigen føles langt væk for en politiker i Kijev, men den foregår hver dag for de millioner af civile, som må leve med daglige skudsalver og granater. Hver dag dør der soldater, fortæller Matilde Kimer. (Foto: AnatoliI Stepanov © Scanpix)

Rejser rundt til vennerne i Europa

Den ukrainske præsident kommer til Danmark med fly direkte fra Riga efter et møde med den lettiske præsident.

Og ifølge Matilde Kimer er det en bevidst strategi fra præsidentens side, at han rejser meget rundt i Europa for at blive ved med at have tætte forbindelser til de europæiske allierede i kampen mod den russiske overmagt.

Europa har også en interesse i, at Ukraine ikke går til grunde, fordi landet ligger så tæt på EU-landene lige under Rusland.

- Danmark og Europa har en interesse i, at Ukraine bliver moderniseret og får europæiske standarder både i forhold til levestandarden og i deres styreorganer, der skal reformeres og være uden korruption, siger Matilde Kimer.

At Ukraine er et land i med behov for støtte og oprejsning ses tydeligt på det faktum, at pensionsalderen for kvinder er 55 år, og for mænd er den 60 år, påpeger hun.

- Hver fjerde ukrainer er pensionist, så pensionsfonden bruger dobbelt så meget, som den tjener ind. Pensionsalderen er 10 år under andre europæiske lande, og det duer ikke. Valutafonden (IMF) vil heller ikke blive ved med at låne penge til et land, hvor de bare forsvinder ned i et sort hul. Der skal reformer til, siger korrespondenten.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko (tv), gør et stort nummer ud at bevare en tæt kontakt til EU-landene, som er de allierede i kampen mod russisk aggression. Her ses han med EU-præsidenten Donald Tusk. (arkivfoto) (Foto: Francois Lenoir © Scanpix)

Der sker fremskridt

Ifølge Matilde Kimer er alting ikke den rene elendighed i Ukraine, fordi der allerede er set tegn på fremskridt. Landet er de sidste par år begyndt at fjerne brodne kar i statslige institutioner.

Der er blevet oprettet antikorruptionsenheder. Og Matilde Kimer fortæller, at det faktisk allerede er lykkedes at nedbringe korruption inden for politiet.

- Man kæmper for at ansætte nyuddannede på posterne i staten, som bliver skolet i, at det er en vigtig opgave at tage sig af nationen og ikke stjæle fra staten. Der er udvikling i gang, som vidner om fremgang. Men det vil tage tid, fordi Ukranie på mange måder har været et dysfunktionelt samfund, siger Matilde Kimer.

Med de første tegn på fremskridt vil vejen til Ukraine også være nemmere for danske virksomheder.

Under besøget i Danmark er der også sat tid af til, at præsidenten skal mødes med dansk erhvervsliv om samhandel.

For Ukraine bliver betragtet som et land med et fantastisk potentiale, siger Matilde Kimer. Noget som danske it-virksomheder allerede har opdaget ved at hyre ukrainske it-folk.

Og med en direkte kontakt til præsidenten i landet, vil det også være mere smidigt for danske firmaer i fremtiden nemmere at etablere sig åå det ukrainske marked.