Matilde Kimer: Rusland forsøger at tie demonstrationer ihjel

De største protester mod præsident Vladimir Putin i årevis får ingen dækning i statsmedierne.

Gårsdagens demonstrationer var blandt andet vendt mod den russiske regeringsleder Dmitri Medvedev, som beskyldes for korruption. (Foto: OLGA MALTSEVA © Scanpix)

Rusland oplevede i går de største demonstrationer mod præsident Vladimir Putins styre siden 2012.

Det ved man bare ikke, hvis man kun får sine nyheder fra russisk stat-tv, som mange russere gør. Her omtaler man slet ikke demonstrationerne, fortæller DR Nyheders Rusland-korrespondent, Matilde Kimer, der befinder sig i Sankt Petersborg:

- Det bliver fortiet. Og andre russiske medier, som overhovedet har berettet om det, fortæller, at de har ringet til flere parlamentsmedlemmer for at få en kommentar - men de bliver mødt med tavshed.

Putins rival anholdt

Der var demonstrationer mod korruption i flere russiske byer i går. Den største i hovedstaden Moskva samlede omkring 8.000 mennesker, der blev mødt af kampklædte betjente.

Hundredvis blev anholdt, blandt andre den toneangivende oppositionsleder Alexei Navalny.

- Udadtil sagde politiet, at det var en ulovlig forsamling af mennesker. De havde fået anvist et sted, hvor de kunne demonstrere, men det valgte de at ignorere, fortæller Matilde Kimer:

- Men uofficielt har man ikke lyst til, at protestbevægelser skal vokse sig for store.

Eneste udfordrer

Korrespondenten minder om, at der skal være præsidentvalg i Rusland om et års tid, og derfor er myndighederne ekstra opmærksomme.

- Alexei Navalny, som havde arrangeret demonstrationerne i går, er den eneste reelle udfordrer til Vladimir Putin ved valget.

Navalny er teknisk set forhindret i at stille op til præsidentvalget i 2018, fordi han har en betinget dom for bedrag. Han insisterer dog på at stille op alligevel.

Som optakt til demonstrationerne i går havde Alexei Navalny offentliggjort en rapport, som anklager Ruslands regeringsleder Dmitri Medvedev for i det skjulte at have opbygget en samling af palæer, lystbåde og vinmarker, som han umuligt kan have betalt med sin løn fra staten.