Matilde Kimer: Rusland giver Danmark fremtrædende plads på Arktis-konference

Udenrigsminister Anders Samuelsen skifter kurs i forholdet til Rusland på stor konference.

Anders Samuelsen på talerstolen ved Arktisk Forum i Arkhangelsk.

Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen blev i dag den første danske minister, som satte fod i Rusland siden annekteringen af Krim-halvøen i 2014.

Udenrigsministeren er blandt de mange hundrede udenlandske deltagere i en konference om de arktiske områder, der finder sted i dag og i morgen i Arkhangelsk.

Åben og knyttet hånd

Danmarks deltagelse i konferencen, Arktisk Forum, markerer et kursskifte i Danmarks politik over for Rusland, siger DR Nyheders Rusland-korrespondent, Matilde Kimer:

- Man viser, at man godt kan række hånden frem i det ene forum - det arktiske - og stadig knytte hånden, når det gælder sikkerhedspolitik og sanktionerne mod Rusland på grund af Ukraine.

Talte som nummer to

Den dobbelte tilgang var også temaet i den tale, som Anders Samuelsen holdt ved konferencen i morges. Og udenrigsministeren havde fået en flot placering på talerlisten.

- Han var nummer to, som fik lov til at tale, så Danmark er blevet ganske godt modtaget i Rusland med den nye strategi om, at vi godt kan have dialog på udvalgte områder, fortæller Matilde Kimer, der dækker Arktisk Forum i Rusland.

Konferencen handler om økonomi, forskning, kultur og samarbejde nord for polarcirklen. Rusland markerer med konferencen, at landet er en hovedaktør og sætter trumf på, når præsident Vladimir Putin kommer i morgen.

På vej ud af isolation

Overskriften for konferencen er "Arktis er dialogens territorium".

- For Rusland er det faktisk en ret stor succes at få vestlige partnere på besøg igen, efter man i flere år ikke har kunnet holde den type konferencer. Her får Rusland mulighed for at vise deres store engagement og satsninger i Arktis, siger Matilde Kimer:

- Samtidig kan man vise, at man er på vej ud af den internationale isolation.

Kort over Nordkalotten (Foto: Dr.dk)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk