Matilde Kimer: Rusland sætter håbet om det gode forhold til USA på standby

Rusland troede, at de havde en aftale med USA, men efter luftangrebet er alt vendt på hovedet, vurderer korrespondenten.

Rusland har parkeret håbet om at få et bedre forhold til USA efter angrebet på en syrisk luftbase i nat, vurderer DR's korrespondent Matilde Kimer.

Håbet var lyserødt, da den næste amerikanske præsident blev Donald Trump. Måske det kunne blive starten på et nyt og bedre forhold mellem USA og Rusland.

Men efter at USA i nat angreb en syrisk luftbase, har russerne måtte erkende, at virkeligheden bliver en anden, vurderer DR’s Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

- Jeg tror helt sikkert, at Rusland føler, at den fornemmelse, man havde i forhold til et kommende forhold, er blevet svigtet og manet til jorden, lyder det fra Matilde Kimer, der fortæller, at Rusland nu har parkeret det gode forhold til USA.

Russerne var ellers sikre på, at det ville blive meget nemmere at arbejde med Donald Trumps administration. Men ifølge korrespondenten har forholdet været i gang med at krakelere i et stykke tid.

- Forholdet blev malet så smukt, at ingen af landene har kunne leve op til det. De er meget uenige, siger Matilde Kimer.

Troede de havde en aftale

Inden nattens angreb havde Rusland den opfattelse, at de havde en aftale med USA.

- Rusland troede, at de fik lov til at styre det indenrigspolitiske i Syrien og bakke op om Assads løsning for Syrien, og så var Rusland og USA fælles om at bekæmpe Islamisk Stat. Det har ændret sig markant de sidste 48 timer, siger Matilde Kimer.

USA har handlet på egen hånd ved at affyre 59 missiler, og den russiske præsident Vladimir Putin har været ude og kalde det et brud på internationale love og et angreb på en suveræn stat.

Så nu må vi bare vente og se, hvad Ruslands næste skridt bliver, efter de har fordøjet nattens hændelse.

- Vi har ikke set Ruslands konkrete reaktion, andet end at de vil tage det op i FN’s Sikkerhedsråd. Alle venter på, hvad den konkrete situation bliver, siger DR's korrespondent.

USA’s udenrigsminister Rex Tillerson besøger Rusland i næste uge, og ifølge Matilde Kimer er der nu stor sandsynlighed for, at Syrien kommer på den nøje planlagte dagsorden.