'Mavepuster' for danske fiskere, mens Boris finder fiskeslipset frem

Aftale om Storbritanniens exit fra EU kan koste danske fiskere dyrt.

Boris Johnson, Storbritanniens premierminister, havde iført sig et slips med små diskrete fisk, da han juleaften holdt pressemøde om den nye aftale med EU. (Foto: PAUL GROVER © Scanpix)

Den britiske premierminister, Boris Johnson, havde iført sig et slips med masser af små fisk, da han i går aftes optrådte ved det pressemøde, hvor han annoncerede EU og Storbritanniens aftale for Brexit.

Det var sandsynligvis ikke tilfældigt, for fiskeri har været et af de vigtigste stridspunkter i forhandlingerne.

Aftalen mellem EU og Storbritannien og EU er endnu ikke offentliggjort, men indtil videre står det klart, at EU's fiskere over fem år skal reducere den samlede værdi af de fisk, som de hiver i land i britisk farvand, med 25 procent. Til gengæld får EU-fiskerne stadig adgang til britisk farvand.

Skipper Brian Bloch Larsen er fisker i Hanstholm Havn og frygter, at aftalen mellem Storbritannien og EU kan blive dyr for ham og hans kollegaer . (Foto: Torben Madsen)

Skipper Brian Bloch Larsen fra Hanstholm, der henter omkring 30 procent af sin omsætning ved at fiske især torsk fra hav, der hører til Storbritannien, er skuffet.

- Det er alt, alt for meget, vi skal af med. Så ville vi hellere have undværet adgangen til britisk farvand. Det her kommer til at koste arbejdspladser, siger han.

Også Kenn Skau Fischer, direktør for Danmarks Fiskeriforening, mener, at aftalen bliver dyr. Især for de danske fiskere, der går efter spisefisk så som torsk, sej og rødspætte.

- Det er klart en mavepuster for konsumfiskeriet i Danmark, siger Kenn Skau Fischer.

- Der vil i hvert fald ikke være meget glæde rundt i de danske fiskerihavne med den aftale, der er landet. Jeg tror, at mange vil føle, at prisen for at få adgang til britisk farvand er blevet for høj, siger han.

Aftalen skal godkendes

Fiskeriforeningen vurderer, at danske fiskere vil miste kvoter til en værdi i omegnen af 1,5 milliarder kroner, men ifølge DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg, er det endnu uklart, præcist hvad prisen bliver for Danmark.

- Du kan ikke sige på nuværende tidspunkt, hvordan det her præcist kommer til at ramme dansk fiskeri. Dels har vi ikke set aftalen endnu, og man har heller ikke gennemført den interne diskussion i EU, om hvordan man fordeler den reduktion, der kommer, mellem EU's fiskere, siger Ole Ryborg.

Aftalen skal træde i kraft ved nytår, men den skal inden godkendes af Europa-Parlamentet, det britiske parlament og alle 27 EU-medlemslande.

Overdragelsen af fiskekvoter til briterne skal ske løbende over en periode på 5½ år. Ifølge Boris Johnson havde han ønsket tre år, mens EU's forhandlere i begyndelsen gik efter 10 år.

'Alle ville blive skuffet'

At danskere fiskere ærgrer sig over aftalen, betyder dog ikke, at deres britiske kollegaer jubler. Tværtimod.

Interesseorganisationen Fishing for Leave beskriver i en pressemeddelelse Boris Johnsons indsats som "pisseringe". De britiske fiskere havde ønsket, at det gik langt hurtigere med at få smidt de europæiske naboer ud af britisk farvand.

- Handelsaftalen er desværre langt fra et rent afbræk tilbage til international normalitet og lov, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Ifølge Ole Ryborg er det ventet, at der var skuffede fiskere på begge sider af Den Engelske Kanal.

- Det er jo et dårligt resultat for begge, siger han.

- Alle vidste fra starten af de her forhandlinger, at politikerne kun kunne komme til at skuffe samtlige aktører. De britiske fiskere kom ikke til at få så meget, som de var stillet i udsigt ved brexit-afstemningen, og EU-fiskerne kom til at miste fisk. Det var uundgåeligt, siger Ole Ryborg.

pressemødet i går fremhævede briternes premierminister ellers aftalen som en sejr, og sagde, at Storbritannien for første gang siden 1973 "vil blive en selvstændig kyststat med fuld kontrol over vores farvande".

Nye forhandlinger venter

Ifølge de britiske tabloidaviser "trollede" Johnson EU-forhandlerne med sit fiskeslips, men ikke alle var lige imponerede. Således kunne journalisten Tim Walker fra det EU-positive medie The New European, situationens alvor taget i betragtning, ikke se det sjove i tøjvalget.

Boris Johnsons fiskeslips på pressemødet, hvor han sagde, at briterne fremover kan fiske mere fisk i eget farvand. (Foto: PAUL GROVER)

- Det er meningen, at vi alle sammen skal synes, at det er sjovt og klogt og så ikke bekymre os for meget om alt det, som vi nu har smidt væk, skrev han på Twitter.

Om fem et halvt år, når aftalen udløber, vil fiskeriet i Nordsøen igen blive være genstand for intense forhandlinger. Her kan briternes true med helt at lukke for EU's fiskere, mens EU kan true med at begrænse eller fordyre briternes adgang til EU's energimarked og dermed gøre livet besværligt for Storbritannien, forklarer Ole Ryborg.

Ét er sikkert: Usikkerheden for det danske fiskerierhverv er øget.

- Rammerne for fiskerierhvervet er blevet mere usikkert. Hvem har lyst til at investeret 40-50 millioner kroner i en ny fiskebåd, hvis du ikke ved, hvor meget du kan fiske? Det har i hvert fald potentiale til at blive ret besværligt fremover, siger DR's EU-korrespondent.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter