May: 23 russiske diplomater udvises af Storbritannien

Den britiske kongefamilie dropper fodbold-VM i Rusland, og topmøder med Rusland er aflyst, siger den britiske premierminister.

23 russiske diplomater bliver udvist af Storbritannien som konsekvens af Ruslands manglende svar i sagen om drabsforsøget på den tidligere russiske spion, Sergej Skripal og hans datter Julia.

Det siger den britiske premierminister, Theresa May, i en tale i parlamentet for kort tid siden.

- Der er ingen anden konklusion at drage, end at Rusland bærer skylden for drabsforsøget mod hr. Skripal og hans datter og for at true livet på borgerne i Salisbury, lød det fra Theresa May.

- Det er tragisk, at Putin har valgt at handle på denne måde.

Theresa May har de sidste 24 timer haft talt med både den tyske kansler, Angela Merkel, USA's præsident, Donald Trump, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, for at koordinere fælles opbakning til de internationale regler, fortæller hun.

Premierministeren giver de 23 diplomater en uge til at forlade landet, og ifølge Theresa May er der tale om den største udvisning af diplomater i over 30 år.

Dropper VM

Hun oplyser også, at britiske ministre og den kongelige familie ikke vil deltage til sommerens fodbold-VM i Rusland.

Samtidig aflyses samtlige planlagte bilaterale topmøder mellem Rusland og Storbritannien, og briterne er klar til at gribe til yderligere handling, hvis Rusland fortsætter sine provokationer, lyder det.

- Jeg vil ikke tolerere trusler mod borgernes liv i Storbritannien, lyder det fra premierministeren.

Reaktionen kommer efter, at den russiske ambassadør i går ikke reagerede på den deadline, som Storbritannien havde givet Rusland for at forklare sig i sagen.

Storbritannien har krævet en forklaring på, hvordan giftstoffet Novichok, som blev udviklet i Sovjetunionen under Den Kolde Krig, er endt i Salisbury, England, hvor den tidligere spion og dobbeltagtent Sergej Skripal og hans datter blev forgiftet den 4. marts.

De britiske myndigheder fandt stoffet i den 66-årige Sergej Skripal og hans 33-årige datter Julia, som fortsat begge er i kritisk tilstand.

Ifølge den britiske premierminister bærer Rusland ansvaret for giftangrebet - enten ved at være direkte involveret eller ved at miste kontrollen med giften og derved tillade, at den er havnet i de forkerte hænder.

Rusland har gentagende gange afvist anklagerne om, at de skulle bære ansvaret for angrebet mod Skripal og har blandt andet kaldt Storbritanniens påstande for "nonsens".