May: Brexit-forhandlingerne skal bestå disse fem prøver

Både Storbritannien og EU må acceptere, at ingen af dem kan få præcis, hvad de vil have, siger den britiske premierminister.

Den britiske premierminister, Theresa May, talte i dag om sin vision for den kommende britiske exit fra EU. (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Scanpix © Peter Nicholls)

Premierminister Theresa May holder fredag eftermiddag en tale om sin vision for et "ambitiøst økonomisk samarbejde" med EU.

Her siger hun, at den kommende aftale skal bestå fem forskellige prøver.

Først og fremmest skal den aftale, der bliver forhandlet på plads med EU, respektere resultatet af sidste års folkeafstemning, hvor de britiske vælgere stemte for at forlade EU.

- Det var en afstemning om at tage kontrol med vores grænser, love og penge, siger May.

- Men det var ikke en afstemning om et fjernt forhold til vores naboer, siger premierministeren og understreger, at hun ønsker "det bredest og dybest mulige partnerskab" med EU efter skilsmissen.

En anden af premierministerens fem prøver handler om at beskytte britiske arbejdspladser, og samtidig arbejde sammen mod et fælles mål om at sikre økonomisk vækst.

Hun tilføjer, at både Storbritannien og EU må acceptere, at "ingen af siderne kan få præcis, hvad de vil have". Men hun understreger, at hun er overbevist om, at parterne kan forhandle sig til enighed.

May erkender også, at den britiske adgang til EU's indre marked "vil blive mindre, end den er nu", efter at briterne forlader unionen.

- Vi forlader det indre marked, så tilværelsen bliver anderledes. På nogle måder vil vores adgang til hinandens markeder blive anderledes, siger May.

Premierministeren udtrykte ønske om en frihandelsaftale, der dækker de fleste sektorer. Den skal være mere vidtrækkende end aftalen med Canada, men ikke så omfattende som aftalen med Norge, der er medlem af Det Europæisk Økonomiske Samarbejdsområde (EØS).

May holdt talen i Londons Mansion House, efter at hun torsdag havde møder med EU-præsident Donald Tusk.

De to ledere drøftede ifølge en EU-diplomat "reelle politiske problemer" i forbindelse med brexit.

/ritzau/