May: Brexit kan gå tabt, hvis I stemmer nej til skilsmisse

Den britiske premierminister forsøger at få opbakning inden skæbneafstemning.

Premierminister May har i dag forsvaret sin brexit-aftale i de britiske underhus. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

- Hvis denne aftale ikke går igennem, så kan vi have mistet brexit.

Sådan lyder meldingen fra den britiske premierminister, Theresa May, der i eftermiddag har været i det britiske underhus for at forsøge at overbevise parlamentarikerne om at stemme for hendes skilsmisseaftale med EU senere i aften.

Her har hun blandt andet lovet, at de lovgivningsmæssige standarder i Nordirland vil forblive de samme som i Storbritannien, hvilket ses som et forsøg på at berolige de politikere, der frygter for konsekvenserne af den såkaldte backstop-aftale.

Men i løbet af eftermiddagen - få timer før den længe ventede afstemning om Mays skilsmisseaftale - er opgaven for premierministeren vokset støt.

Først meldte den EU-skeptiske konservative ERG-gruppe, at man opfordrede sine kollegaer til ikke at støtte aftalen. Snart fulgte meldingen fra May-regeringens støtteparti, DUP, at de ikke kunne bakke op om aftalen.

Ved sidste afstemning om aftalen i midten af januar fik premierministeren en historisk lussing, da hun tabte med en margin på 230 stemmer.

Corbyn: Gammel vin på nye flasker

Direkte adspurgt om, hvorvidt hun ville udskyde datoen for brexit, hvis hun fik et ja til sin aftale i aften, valgte May ikke at svare direkte på spørgsmålet.

Hendes mening om skilsmisseaftalen var hun derimod meget mere direkte omkring.

- Et nej i aften betyder, at usikkerheden fortsætter for vores borgere og vores selskaber, sagde hun foran medlemmerne af Underhuset.

- Tiden er kommet for at støtte denne aftale.

I videoen ovenfor kan du få forklaret aftenens afstemning på to minutter.

Det var oppositionslederen Jeremy Corbyn ikke enig i. Mays aftale har ikke ændret sig, siden Underhuset nedstemte den, lyder budskabet fra Labour-formanden.

- Det er ren spin og ingen substans, lød det blandt andet fra Corbyn, som stemplede aftalen som en dårlig en af slagsen og gjorde det meget klart, at hans parti vil stemme imod.

Mens ERG, Labour og DUP har meldt ud, at de ikke vil støtte Mays aftale, så har der været drypvise meldinger om det modsatte fra enkelte parlamentsmedlemmer.

Det gælder blandt andet det konservative medlem Derek Thomas, der har skiftet side og nu vil stemme for aftalen.

Aftenens afstemning ventes at finde sted klokken otte dansk tid.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk