May efter sejr: Jeg vil lytte til dem, der vil af med mig

Trods dagens sejr står May fortsat over for mange problemer, vurderer Kim Bildsøe Lassen.

Det kan godt være, at Theresa May overlevede den mistillidsafstemning, som en række af hendes egne konservative partikolleger havde udløst mod hende.

Men flere end hver tredje parlamentariker i Det Konservative Folkeparti – 117 ud af 317 – ville gerne have en anden partiformand end Theresa May, og det er noget, hun har skrevet sig bag øret.

Det understregede den britiske premierminister i hvert fald selv, da hun her til aften holdt en kort tale efter dagens sejr.

- Det har været en lang og udfordrende dag, men jeg er glad for, at jeg ved aftenens afstemning har fået opbakningen fra mine kolleger, sagde Theresa May og fortsatte:

- Selvom jeg er taknemmelig for den opbakning, så har en markant andel af mine kolleger stemt imod mig. Og jeg har lyttet til det, de har sagt, sagde Theresa May.

Vil tage det op i EU

Her henviste hun til den såkaldte ’backstop’ i den brexit-aftale, som hun har forhandlet på plads med EU. Den skal kort og godt sikre, at det ikke bliver nødvendigt at udstationere toldere ved grænsen mellem Irland og Nordirland, selv hvis briterne og EU ikke skulle blive enige om en frihandelsaftale i løbet af de kommende godt to år.

I det tilfælde skal Storbritannien også blive i en toldunion med EU. Men mange af hendes konservative partifæller frygter, at Storbritannien derved aldrig kan forlade EU-samarbejdet, og derfor forsøger premierministeren med egne ord at ”at skaffe de forsikringer, som dette hus kræver for at få aftalen over stregen”.

I morgen rejser Theresa May til Bruxelles for at deltage i et topmøde med de andre stats- og regeringschefer i EU.

Og her vil hun tage punktet op med sine europæiske kolleger.

- Jeg vil gå efter at få de juridiske og politiske forsikringer, der er brug for, hvis der skal tages hånd om de bekymringer, som parlamentsmedlemmerne har i forhold til det her emne, sagde hun.

Den britiske premierminister tager i morgen til topmøde i Bruxelles. (© Scanpix)

Bildsøe: Status quo for May

Selvom den britiske premierminister overlevede dagens mistillidsafstemning, så er det ifølge DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen, et "underligt resultat, der efterlader hende lidt i status quo".

- Theresa May har overlevet denne her hurdle, og hun er god til at overleve. På den måde er hun kommet styrket ud af afstemningen, og ifølge reglerne kan hun ikke udfordres af sit eget parti i det næste år, siger han og fortsætter:

- Men det ændrer ikke på, at hun stadig skal have en brexit-aftale igennem. Og når 117 i hendes eget parti ikke stoler på, at hun er den rette, er det bare en af de udfordringer, hun står over for.

Inden dagens afstemningen lovede hun sine partifæller, at hun ikke vil stå i spidsen for partiet ved det kommende valg i 2022.

Det har ifølge Kim Bildsøe Lassen efterladt en tvivl blandt de konservative parlamentarikere.

- Nogle har tolket det, som om hun vil levere brexit og så træde tilbage til april. Men det er ikke sikkert. Uanset hvad skaber den slags udmelding et magtvakuum, og det er noget, rigtig mange vil diskutere fremover, siger han.

Hvorfor skaber 'backstoppen' så meget splid?

  • ’Backstoppen’ skal sikre, at det ikke bliver nødvendigt at udstationere toldere ved grænsen mellem Irland og Nordirland, selv hvis briterne og EU ikke skulle blive enige om en frihandelsaftale.

  • Efter planen skal Storbritannien forlade EU den 29. marts næste år. Men i en periode frem til udgangen af 2020 vil Storbritannien blive ved med at følge alle EU's regler og være en del af EU's indre marked.

  • Tanken er, at EU og Storbritannien i tiden frem til udgangen af 2020 skal enes om en frihandelsaftale, som er så omfattende, at varer frit vil kunne bevæge sig mellem EU og Storbritannien uden behov for toldere som kontrollerer varer ved grænsen mellem Irland og Nordirland.

  • Men hvis det af en eller anden årsag ikke lykkes for EU og Storbritannien at lave sådan en frihandelsaftale, så er der behov for nogle regler for, hvad der så skal ske i stedet. Det er de regler, som er beskrevet i den såkaldte 'backstop', der er en del af den skilsmisse-aftale, som EU og Storbritannien har indgået. Men den aftale er kontroversiel.

  • For ifølge premierministerens egen juridiske rådgiver kan Storbritannien derved risikere at ende i en toldunion med EU på ubestemt tid. Det vil betyde, at Storbritannien vil skulle følge EU's toldregler, og at Storbritannien derfor ikke vil kunne indgå selvstændige handelsaftaler med andre lande.

  • Og netop dét har skabt vrede blandt mange britiske parlamentarikere, der frygter, at Storbritannien aldrig for alvor kan komme til at forlade EU-samarbejdet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk