Tema Brexit

May i appel: Giv mig en brexitaftale jeg kan sælge

Den britiske premierminister holder ved EU-topmøde døren åben for at betale mere for skilsmissen fra EU.

Theresa May ses her sammen med Tysklands kansler, Angela Merkel og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, til EU-topmødet i Bruxelles. (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

Den britiske premierminister, Theresa May, appellerer torsdag aften til de øvrige EU-landes ledere om at hjælpe med at give hende en brexitaftale, hun kan sælge til sit eget splittede parti og til vælgerne derhjemme.

- Jeg fornemmer i stigende grad en følelse af, at vi må arbejde sammen for at nå et resultat, som vi kan bakke op om og forsvare over for vores folk, siger May ifølge flere nyhedsbureauer, der er blevet briefet af hendes kontor.

Brexit

Storbritannien har ved et historisk valg den 23. juni 2016 stemt for at forlade EU. Følg det politiske efterspil her.

Gå til tema

May tog ordet over middagen ved EU-topmødet i går aftes.

Ifølge Ritzaus kilder var der ingen markante nye meldinger fra May i hendes korte indlæg.

Men hvad angår det beløb, briterne skal betale i forbindelse med udtrædelsen af EU, siger May, at der faktisk intet står i EU-traktatens artikel 50 - den såkaldte exitparagraf - om, at et udtrædende land skal betale.

Premierministeren henviser til det, hun sagde i en tale for en måned siden i Firenze i Italien.

Her satte hun ikke beløb på, hvad Storbritannien er klar til at betale. Men hendes udtalelser er blevet omregnet til, at det kunne være i omegnen af 20 milliarder euro. EU-Parlamentets formand, Antonio Tajani, har kaldt det "peanuts".

Torsdag aften skal May ifølge diplomatiske kilder have udtalt noget i retning af, at tilbuddet i Firenze-talen ikke nødvendigvis var sidste ord i dén sag.

Sagen kort

  • Den britiske regering havde egentlig håbet, at topmødet i denne uge kunne markere et gearskift i forhandlingerne, så de gik fra kun at tale om skilsmissebetingelserne til også at tale om forholdet, efter brexit bliver en realitet - formentlig 29. marts 2019.
  • Stats- og regeringscheferne fra de øvrige 27 EU-lande holder fredag formiddag møde uden Theresa May.
  • Deres chefforhandler, Michel Barnier, og EU-præsident Donald Tusk har på forhånd gjort det klart, at de endnu ikke finder forhandlingerne modne til at tage det næste skridt, som May ønsker.

/ritzau/