May i brev til briterne: Jeg vil kæmpe med hjerte og sjæl

I dag skal EU-ledere beslutte, om de vil godkende en skilsmisseaftale med briterne.

(Arkiv) Den britiske premierminister, Theresa May, forsøger at få folkeopbakning om brexit-aftale i et åbent brev, der er blevet bragt i en række af Storbritanniens største aviser. (Foto: © Toby Melville, Scanpix)

Storbritannien går en lys fremtid i møde med både forsoning og fornyelse.

Det lover den britiske premierminister, Theresa May, i et åbent brev til briterne forud for, at EU-ledere i dag ventes at godkende den skilsmisseaftale, som brexit-forhandlerne har forhandlet på plads.

I brevet, der er blevet bragt i flere af landets største aviser, forsikrer hun briterne om, at det er en god aftale og opfordrer til, at de bakker op om den.

- Det er en aftale om en lysere fremtid, som gør os i stand til at udnytte de muligheder, der ligger foran os. Det bliver en aftale, der er i vores nations interesse. En aftale for hele nationen og alle borgere - uanset om du stemte "forlad" eller "bliv", skriver Theresa May med henvisning til afstemningen i 2016, hvor briterne besluttede at melde sig ud af EU.

EU-præsident Donald Tusk har meldt ud, at alle EU-ledere bør godkende aftalen.

Største udfordring i parlamentet

Efter topmødet mellem EU-lederne i dag går turen videre til Storbritannien, hvor det britiske parlament skal stemme om aftalen. En endnu større udfordring, som Theresa May i brevet fastslår, at hun er helt klar til.

- Jeg vil kæmpe med hjerte og sjæl for at vinde afstemningen og for at levere denne aftale for Storbritannien og alle vores borgere, skriver Theresa May.

Som det ser ud nu, er der stor modstand mod aftalen i det britiske parlament, og Theresa May kan få svært ved at samle det nødvendige flertal. Blandt andet har tre oppositionspartier meldt ud, at de vil stemme nej, og flere af Theresa Mays egne partifæller er ligeledes modstandere af aftalen.

Briterne forlader efter planen EU ved udgangen af marts næste år, og parterne arbejder derfor for at opnå en skilsmisseaftale inden. Derefter kan forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien begynde.