May klar til at forlænge deadline for brexit - men skyder bolden over til Corbyn

Efter maratonmøde er Theresa May klar til at finde en løsning i fællesskab med Labour.

Den britiske premierminister, Theresa May, er klar til at forlænge brexit-datoen yderligere. De 27 EU-lande skal dog godkende det. (Foto: adrian dennis © Scanpix)

Den britiske premierminister, Theresa May, er villig til at bede om yderligere forlængelse af deadline for brexitdatoen for at undgå et såkaldt no deal-brexit den 12. april.

Samtidig er hun klar til at sætte sig ned med oppositionsleder, Jeremy Corbyn, for at nå en aftale, som kan opnå et flertal i parlamentet.

Det har hun netop meddelt efter et syv timer langt maratonmøde med regeringen.

- En yderligere forlængelse skal være så kort som mulig og afsluttes, når vi har nået en aftale, sagde Theresa May, der lægger op til, at udsættelsen ikke skal vare længere end til 22.maj.

En længere udsættelse end det vil nemlig kræve, at briterne deltager i det kommende valg til Europa-Parlamentet.

Mays aftale stadig på bordet

Premierministeren slog samtidig fast, at den aftale, hun indgår med Jeremy Corbyn, bliver på baggrund af den aftale, hun allerede har forhandlet med EU.

Og hun gjorde klart, at kan hun ikke nå til enighed med Corbyn, vil en række muligheder for det fremtidige forhold til EU i stedet blive sendt til afstemning i parlamentet.

Labour-leder, Jeremy Corbyn, kan nu se frem til at skulle finde en løsning sammen med Theresa May. (Foto: ISABEL INFANTES © Scanpix)

Hele dagen har regeringen været samlet for at finde ud af, hvilken vej den nu vil gå, efter parlamentet i aftes stemte flere alternative løsninger ned.

Forslagene handlede blandt andet om en permanent toldunion, en brexitaftale formet efter norsk model, en folkeafstemning, der skulle bekræfte brexit inden en udtræden af EU og mulighederne for en forlængelse af forhandlingsperioden.

Nyt forslag om forlængelse af deadline

Tidligere i dag har en gruppe anført af Labour-politiker Yvette Cooper stablet yderligere et lovforslag på benene i et forsøg på at tvinge premierministeren til at anmode EU om en forlængelse af deadline for at undgå et kaotisk brexit 12. april.

- Vi er nu i en virkelig farlig situation med en seriøs og tiltagende risiko for et no deal-scenarie om ti dage, lød det tidligere i dag fra Yvette Cooper, der har fremlagt lovforslaget sammen med flere fra Theresa Mays eget parti.

Labour-medlem Yvette Cooper står bag et nyt lovforslag. (Foto: MARK DUFFY © Scanpix)

Men selv blandt de, der støtter forslaget, er der tvivl om, hvorvidt forslaget overhovedet vil kunne opnå et flertal. Forslaget vil blive fremlagt i Underhuset i morgen og eventuelt sat til afstemning.

- Vi er velvidende om, at det er vanskeligt. Men det er klart et forsøg værd, lyder det fra en af konservative parlamentsmedlemmer, der støtter forslaget, Oliver Letwin.

Trods kritikken af et lovforslag potentielt bliver præsenteret og sat til afstemning inden for en dag er det ifølge formanden for parlamentet, John Berkow, sket før.

Samtlige EU-lande skal godkende en forlængelse af deadline for brexit. Og i EU er man velvidende om, at tiden er ved at løbe fra at finde en løsning.

EU's brexitforhandler, Michel Barnier, slog tidligere i dag fast, at en forlængelse udover den 12. april kan medføre "betydelige risici for EU", og selvom et no deal-brexit synes mere sandsynligt, kan det stadig undgås.

Den 10. april mødes de 27 medlemslandes ledere til topmøde i EU for at diskutere mulighederne for en udsættelse af brexit-datoen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter